Skip to content

Az Egyesült Államok megosztja az AstraZeneca-vakcináit más országokkal

Az USA több tízmilliót halmozott fel az oltóanyagból, mert az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal nem adta meg az eloltáshoz szükséges sürgősségi engedélyt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
FRISS CIKKEK A TÉMÁBAN

Az egészségügyi szakembereket is meglepte az Indiában tomboló koronavírus-járvány, amely – a hivatalos adatok szerint – már naponta hússzor több halálos áldozatot követel, mint februárban – írta elemző cikkében a The New York Times című amerikai napilap hétfőn.

A The New York Times cikke szerint a koronavírus újabb indiai hullámának egyik tanulsága lehet, hogy azok az emberek, akik korábban enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen átestek a Covid-19 okozta betegségen, továbbra is kiszolgáltatottak a vírusnak. Ezen kívül a fertőzőbb új mutációk megjelenése is szerepet játszhatott a jelenlegi helyzet kialakulásában. A lap szerint az oltások ütemének felgyorsítása bonyolult feladat lesz Indiában. Az országban eddig a lakosság körülbelül 10 százaléka kapott legalább egy oltást, így még több mint egymilliárd ember vár arra, hogy mindkét oltását megkapja. A célok elérése érdekében a közelmúltban csökkentették az országban kifejlesztett vakcina exportját.

A cikk felidézi, hogy az indiai tisztviselők kritizálták az amerikai adminisztrációt, amiért nem exportál több oltóanyagot az ázsiai országba.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy

az Egyesült Államok megosztja az Amerikában gyártott AstraZeneca koronavírus elleni vakcinákat más országokkal a következő hónapokban.

Psaki azt mondta: a felhalmozott készletek azután hagyhatják el az országot, hogy az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hivatala elvégezte a biztonsági vizsgálatokat. „Várhatóan a közeljövőben további részleteket is megosztunk a tervekről és arról, hogy kik fognak kapni a vakcinákból, de jelenleg a tervezés folyamatában vagyunk” – fogalmazott a szóvivő.

Az Egyesült Államok több tízmillió AstraZeneca vakcinát halmozott fel, amelyet azonban nem oltottak el, ugyanis az FDA nem adta meg az ehhez szükséges sürgősségi engedélyt. Az elmúlt időszakban a világ több vezetője – köztük Narendra Modi indiai miniszterelnök – szorgalmazta Joa Biden elnöknél, hogy ossza meg másokkal a felalmozott készleteket.

Joe Biden hétfőn telefonon tárgyalt az indiai miniszterelnökkel, és – a Fehér Ház hivatalos közleménye szerint – „elkötelezte magát amellett, hogy az Egyesült Államok és India szorosan együttműködik a Covid-19 elleni harcban.”

Az elnök ígéretet tett, hogy segítséget nyújtanak az ázsiai országnak például „az oxigénkészletek, az oltóanyagok és terápiák területén.”

hvg.hu



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



7 Comments

  1. Névtelen
    2021.04.28. 06:06

    No, Szíjjártó elvtársnak itt a nagy lehetőség, hogy haladéktalanul Washingtonba utazzon és lekössön még tízmillió vakcinát . . .

    2
    1
    • Névtelen
      2021.04.28. 06:59

      Szíjjártó elvtárs csak azt teszi, amit a többi 1,5 millió rongyember a bugris bűvkörében, a nagyfőnök reggeli székletéből megpróbálja kiolvasni az aznapi lázálmait, és annak megfelelően ártani a magyaroknak.

      2
      1
      • Névtelen
        2021.04.28. 08:55

        Kikötöttek már a „Joe Biden” nagy-nagy oxigén szállító tankerek az indiai kikötőkben 123 456 önkéntes amerikai orvossal .

        A hullaégetések környezetszennyezése miatt tiltakozott már a pénzelt a Greenpeace ?

        Ja, 1956-os trükk India felé, mi?

    • Névtelen
      2021.04.28. 08:47

      Renitens ország; Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szlovákia.
      Lehet közéjük három éket verni.

      Ausztria hogy áll a vakcina lekötésben?

      A szerbekhez nem oly rég exportáltak demokráciát az amcsik

      Mi van a szerbek Washingtonba utazásával?

  2. Névtelen
    2021.04.28. 11:13

    A „jóságos Amerika” besegít a „svéd-angol” cégnek elhelyezni az árut.

  3. Névtelen
    2021.04.28. 11:27

    A Pfizer licenszét nem akarja megosztani?

    Emberiségnek kisebb gyártási költség = Emberiségnek kisebb gazdasági válság, nagyobb boldogság. Kamatozik.

  4. Névtelen
    2021.04.28. 16:32

    „…a tesztelést India szegénynegyedeiben élőkön végezték, akik nem tudták, hogy kísérleti vakcinával oltják be őket.

    Az inaktivált vírust alkalmazó vakcinát eddig 6 országban engedélyezték: Indiában, Iránban, Zimbabwe-n, Nepálban, Mexikóban és Mauritiuson.

    India 300 millió dózisnyi Bharat-vakcinát akar gyártani évente, részben exportra. Egy amerikai biotech cég, az Ocugen kötött még februárban szerződést az indiai vakcinafejlesztővel, a megállapodás szerint az Ocugen fogja a Covaxint értékesíteni az Egyesült Államokban, amennyiben hatósági engedélyt kap az ellenszer. Az ügylet értelmében az értékesítésekből származó profit 45 százaléka illetheti az amerikai biotech céget.Az örömteli hírre a vállalat részvénye is kimondottan jól reagált, végül 17,8 százalékot szárnyalt a jegyzés tegnap, ezzel együtt idén már 255,2 százalékos a plusz a papírnál.

    Az ügylet értelmében az értékesítésekből származó profit 45 százaléka illetheti az amerikai biotech céget.
    Az ügylet értelmében az értékesítésekből származó profit 45 százaléka illetheti az amerikai biotech céget.
    Az ügylet értelmében az értékesítésekből származó profit 45 százaléka illetheti az amerikai biotech céget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük