Az emberek általában rossz kockázatbecslők, ami fokozott veszélyhelyzetekben, mint a járvány is, megbosszulhatja magát

Míg egy 35 év feletti embernél két óra döglés a tévé előtt vagy egy adag vöröshús bekebelezése naponta egy-egy ML-lel rövidíti meg az életet, a testsúlytöbblet (22,5-ös testtömegindex felett) már hárommal, nagyjából egy doboz cigi elszívása pedig öt órával csökkenti az életkilátásokat.

Korán kezdett tévézés

Pár adag zöldség

AFP / Voisin

A jó hír, hogy nemcsak elvesztegetni, hanem helyes döntésekkel növelni is lehet a mikroéletek számát. Öt adag gyümölcs vagy zöldség például 4 ML-t jelent, míg egy órás mérsékelt intenzitású mozgás akár másfél órával is javítja a mérleget. A kávé és az alkohol e tekintetben kétélű fegyver: mérsékelten fogyasztva mindkettő növeli a mikroéletek számát, de ez előbbinél napi 2–3 csészére, míg utóbbinál csak az első pohárkára vonatkozik.

Nem jelenti persze mindez azt, hogy elég bekapni néhány narancsot vagy futni fél órát, és máris semlegesítettük a hétvégi „teraszozás” vagy a rendszeres dohányzás okozta károkat. Figyelembe kell venni, hogy a mikromortos és mikroéletes adatok a népesség és az élettartam átlagai alapján számolt, viszonylag durva becslések. Az egyének között viszont nagyon nagy különbségek lehetnek az adottságaiktól, életkörülményeiktől, rövid távú szokásaiktól és sok egyébtől függően.

Arra azonban mindenképpen alkalmasak ezek a mértékegységek, hogy laikusok számára segítsenek kézzelfoghatóvá tenni a hétköznapi, apró döntések hosszabb távú kockázatát vagy hasznát, ezáltal segítsenek például egy életmódváltásban, vagy össze lehessen általuk hasonlítani bizonyos tevékenységek és szokások veszélyességét.

Így belátható, hogy az oltások segítségével nagyságrendekkel kisebb áldozatok árán győzhető le a pandémia, és ha ez sikerül, újra lehet majd például a tengerentúlra utazni és búvárkodni. Ezek amúgy – ha a tizenkét órás repülőút alatti halálos vérrögképződés, illetve a búvárbalesetek esélyét nézzük – ötször olyan halálosak (más szóval eléggé biztonságosak), mint a trombóziskockázattal járó AstraZeneca.https://hvg.hu/360/20210427_mikromort_microlife_kockazat_astrazeneca_trombozis