Skip to content

Amerika is aggódik a kínai Fudan Egyetem magyarországi kampusza miatt

Peking bizonyítottan befolyásszerzésre és a szellemi szabadság elfojtására használja a felsőoktatási intézményeit az amerikai nagykövetség álláspontja szerint.

Az Amerikai Egyesült Államok is aggódik a sanghaji Fudan Egyetem magyarországi terjeszkedése miatt – írta az amerikai nagykövetség a Magyar Hangnak. A lap rákérdezett, hogy szerintük jelent-e pénzügyi vagy biztonsági kockázatot Magyarország számára ez a lépés, és alááshatja-e ez a NATO-egységet.

„Nagyra értékeljük az erős kétoldalú kapcsolatokat NATO-szövetségesünkkel, Magyarországgal. A NATO-tagság lehetőséget adott Magyarországnak, hogy jelentősen fejlessze a gazdaságát, annak köszönhetően, hogy nem kell külső biztonsági fenyegetéstől tartania.

Aggodalomra ad okot a Fudan Egyetem első európai kampuszának lehetséges megnyitása, mert Peking bizonyítottan kártékony befolyásszerzésre és a szellemi szabadság elfojtására használja a felsőoktatási intézményeit”

– nyilatkozta az amerikai nagykövetség a Magyar Hangnak.

A Fudan Hungary Egyetem előkészítését lehetővé tevő stratégiai együttműködési megállapodást kedden délután írta alá Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, kormánybiztos és Xu Ningsheng, a Fudan Egyetem elnöke. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint ez egyedülálló lehetőséget teremt a magyar, kínai és más nemzetiségű hallgatók számára oklevelek megszerzésére, specializációk elvégzésére és tudásuk elmélyítésére.

Magyar Hang arra is rákérdezett, hogy a Biden-adminisztráció bevezet-e szankciókat magyar magánszemélyekkel vagy cégekkel szemben korrupciós vagy emberi jogi bűncselekmények miatt – ahogy azt tette például Szlovákiában. A nagykövetség válaszában azt írta, hogy a Biden-adminisztráció elkötelezett a jogállamiság és az emberi jogok védelme, valamint a korrupció elleni harcban, amely a diplomáciája alapját képezi, hangsúlyozták, hogy továbbra is minden eszközt fel fognak használni, hogy elérjék ezeket a célokat.

A Biden-adminisztráció kommunikációjában eddig csak egy esetben jelent meg hangsúlyosan a magyar kormány: a Klubrádióval kapcsolatban február 10-én közleményt adott ki az amerikai külügyminisztérium, amelyben a magyarországi médiapluralizmus hanyatlásával kapcsolatos aggályaiknak adnak hangot.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



8 Comments

  1. sas
    2021.04.28. 20:52

    Neki inkább a szellemi képessége és a lépcsők miatt kellene aggódnia.

    5
    4
  2. Névtelen
    2021.04.28. 22:27

    Amerika foglalkozzon inkább magával!
    Meg szerezzenek be mozgólépcsőt a repülőkre való beszálláshoz,annak a félhülye elnöküknek!

    3
    6
  3. Névtelen
    2021.04.29. 07:37

    Amerika inkább foglalkozzon a belügyeivel.

    3
    6
  4. Névtelen
    2021.04.29. 10:08

    Az USA a CEU ügyét könnyedén megoldhatta volna, ha Amerikában is alapít egyetemet, ha már Európában amerikai diplomát osztogat a leendő kitartottjainak. Akkor nem kellene aggódnia, hogy ahonnan kiteszi a lábát, Kína beteszi oda. És az USA-nak nem kellene aggódnia azon sem, hogy Közép-Európában nő a kínai befolyás, ha a magyarországi vállalatokat amerikaiak vennék meg, és nem a kínaiak.

    2
    5
  5. Névtelen
    2021.04.29. 14:29

    Korrupció, ezt az USA-ban lobbi tevékenységnek hívják. Annyira demokraták, hogy Arizonában 2,1 millió szavazatot számolnak újra.

    2
    5
  6. hozzászóló
    2021.04.29. 22:53

    Most még Kína és Oroszország aztán jön India, Tajvan, Vietnám egész Ázsia? Majd Izrael utána a Szaudiak?Hol vagy kiknél az utolsó „zsíros cupák” amit nem akarnak veszni hagyni? Népek, népségek „lerakata” ” támaszpontja” lesz mindenféle népség gyülekezője Magyarország? Az új honfoglalóké az új hazát keresőké? Világ-Magyarország lesz? Eladják a „talpunk alól” is a földet idegen hatalmaknak függőséget okozva, kiszolgáltatottá téve hazánk kihasználva minket és mindent? Világ Gyarmat leszünk? STOP ORBÁN – STOP FIDESZ, TILOS tovább kiárusítani az országot MEGÁLLJT kell mihamarabb parancsolni az Orbán rezsimnek amíg nem késő mert a végén mi Magyarok leszünk hazátlanok kisebbségben a sok idegen népek között ha idejönnek a végén Magyarország helyet kevert Nemzetiségű vegyes népségek országa leszünk? Kié lesz utána a haza? Mindenkié? Minden „gyütt ment” idegené? Hivatkoznak Kínai selyemútra, hogy de hát még Afrikában is meg Dél-Amerikába is Kína kiterjeszti a selyemutat fejlesztve. Na az lehet mert befolyást akar Kína mindenhol a világban de csak ott lehet hagyni ahol hagyják is ahol nem hagynák ott nem lehetne. Miért terjeszkedik Kína és Oroszország túl saját határain kívül is? Mert világelsők akarnak lenni csak azért is legyőzni Amerikát az USA-t. „Nem fér a bőrébe” Kína és Oroszország. Terjeszkedve, kiterjesztve hatalmuk határaikon túl tudnak igazán nagyobbak és még nagyobbak lenni kiterjeszteni világuralmukat. Sok nemzet rájött már erre és inkább saját nemzetstratégiát akar kiépíteni és nem kér idegen érdekekből idegen hatalmakból. Diplomáciai kapcsolatok sőt akár testvérvárosi vagy nemzetközi kapcsolatok azokkal nem is lenne gond de kérdés az, hogy befolyást, függést velük feltételekkel? Azt inkább nem. Ez a vakcinaútlevél ötlete is Kínából meg Izraelből is ered. Vagyis világbefolyás mellett hazánk is az irányítás, megfigyelés pártján van a SZABADSÁG helyett? Akkor köszönjük nem kérünk belőle, elutasítjuk. A SZABADSÁG amit az USA és az Európai Unió kínál az szimpatikusabb inkább azt kérjük. Kína és Oroszország helyett.

    2
    1
  7. Névtelen
    2021.04.30. 14:11

    Most kit nézel hülyének?
    Nem kérsz keletből, de könyörögsz nyugatnak, hogy végre szállja meg az országot. Elfelejtetted 56-ot? Duma volt és közben odadobtak a kommunistáknak. Akkor is a SZABADSÁGOT ígérték „.. A SZABADSÁG amit az USA és az Európai Unió kínál az szimpatikusabb inkább azt kérjük. Kína és Oroszország helyett. …”
    Ebből is látszik, hogy annyira átmosták az agyakat, hogy azt a kérdést teszik fel, kelet vagy nyugat. Csak azt felejtik el hozzátenni, hogy mind kettő tartományként tekint ránk. E-helyett, inkább az a kérdés kellene feltenni , hogy önállóság, vagy gyarmat ? De ezt a kérdést az elvakult, faszcusként összeszíjjazott ellenzéknek csúfolt bábokkal lehetetetlen megvitatni.

    2
    1
    • Névtelen
      2021.05.02. 13:51

      Jól értem, hogy szerinted ezért is nem a 11 éve kétharmaddal kormányzó Fidesz, hanem az ellenzék a felelős?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük