A diósgyőri labdarúgóklub és többségi tulajdonosa is jelentős állami támogatásban részesül.

A Magyar Közlöny hétfőn megjelent 69. számában szerepel a kormánynak az 1198/2021. (IV. 26.) kormányhatározata, amely a Diósgyőri Városrész Testgyakorló Kör Sportegyesület észak-magyarországi sportfejlesztési programjának folytatásához, valamint az Észak-magyarországi Regionális Utánpótlás Központ működéséhez és sportszakmai fejlődéséhez szükséges intézkedésekről címet viseli.

Infrastruktúrára

Ebben az található, hogy a kormány miután – az 1472/2017. (VII. 25.) kormányhatározatban megfogalmazottak szerint – 2018-ban 9 974 500 000 forintot juttatott a Diósgyőri Városrész Testgyakorló Kör Sportegyesület észak-magyarországi sportfejlesztési programjának megvalósítására, mivel egyetért a program folytatásával, további 1 175 200 000 forint támogatást biztosít ehhez, a központi költségvetés Gazdaságvédelmi alapjából, annak a Sportlétesítmény fejlesztések támogatása címcsoportjából. A pénzt a Borsodsport Invest Kft., a több diósgyőri sportszervezetben résztulajdonos gazdasági társaság kapja.

Mint arról korábban már többször beszámoltunk, a 2017. július 25-i kormányhatározatban szerepelt közel 10 milliárd forintos támogatást infrastrukturális beruházására kapta a DVTK, amelyet négy helyszínre terveztek, az akkori kormányhatározat szövege szerint: „multifunkciós sportcsarnok kialakítása birkózótermekkel és kiszolgáló egységekkel, valamint orvosdiagnosztikai és rehabilitációs központtal, a salgótarjáni Tóstrandi Sporttelep rekonstrukciója és az Öblös Sporttelep területén edzőközpont kialakítása, az egri Szentmarjay Tibor Stadion rekonstrukciója és az Északi Sporttelep területén edzőközpont kialakítása, felvidéki labdarúgó-akadémia létrehozása”.

Egri, tarjáni

A felsoroltak közül eddig a miskolci orvosdiagnosztikai, rehabilitációs központ került átadásra, egy olyan ingatlanban, amelyben birkózóterem is helyet kapott, továbbá Egerben az Északi Sporttelepet, Salgótarjánban pedig az Öblös Sporttelepet vehették használatba a helyi labdarúgók.

A projekt további elemei közül a Diósgyőrben felépült kosárlabdacsarnok az idei nyár folyamán kerülhet átadásra, a felvidéki labdarúgó-akadémiának egyelőre a helyszíne ismert, az, hogy Kassán tervezik megvalósítani.

Az viszont a friss kormányhatározatban olvasható, hogy a nemzeti erőforrások miniszterének a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter bevonásával a salgótarjáni Tóstrandi Sporttelep és az egri Szentmarjay Tibor Stadion rekonstrukciója megvalósítására lefolytatott feltételes közbeszerzési eljárások eredménye alapján előterjesztést kell készítenie a kormány részére a program folytatása érdekében a beruházások megvalósításáról, a kivitelezéshez kapcsolódó kötelezettségvállalási összeg és a kifizetések ütemezésének, valamint a beruházások során létrejövő vagyonelemek tulajdoni viszonyaira és vagyonkezelőjére vonatkozó javaslatának bemutatásával.

A labdarúgás

De nemcsak infrastrukturális fejlesztésre, hanem a megyei labdarúgás, azon belül a DVTK működtetésére is biztosít állami támogatást a kormány. Az NB I.-es labdarúgócsapatot működtető Diósgyőr FC Kft. 863 millió forinthoz jut az Emberi Erőforrások Minisztériumától, a Sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatok támogatására címcsoportból a kormányhatározat értelmében.