Több támadás érte a megyeszékhelyet 1944 nyarán. A csapás a vasúti csomópont ellen irányult. Sok volt a halálos áldozat.

 

Az áldozatok között vannak a vásárcsarnok alatti menedéket kereső emberek is. Körülbelül 150-200 ház dőlt romba vagy rongálódott meg súlyosan. Az egyik kórház laboratóriumának épületét is telibe találta egy bomba.” Az áldozatok temetését 1944. június 4-én tartották. „Vasárnap délután temették el nagy részvét mellett mintegy 20 ezer ember jelenlétében a pénteki angolszász légi támadás áldozatait. A város fekete zászlókkal volt fellobogózva. A temetési szertartáson részt vettek az egyesületek, valamint a magyar és a német díszszázad is. A koporsókat valamennyi felekezet lelkészei megáldották” – írta az MTI.

Kopjafa az áldozatok tiszteletére

A mai tudásunk szerint az 1944. június 2-án Miskolcot ért legsúlyosabb bombatámadás a „Frantic Joe” hadművelet keretében Magyarország egyik legfontosabb vasúti csomópontja ellen irányult. A Tiszai melletti rendező pályaudvaron haladtak át ugyanis az Ukrajnába tartó német és magyar utánpótlást szállító szerelvények.

Száz B–17 Flying Fortress és B–24 Liberator amerikai nehézbombázó támadt a városra. A szövetséges nagyhatalmak gépeit olasz támaszpontokról, Foggia környéki repülőterekről indították. Három hullámban, körülbelül 200 tonna robbanóanyagot (romboló-, illetve gyújtóbombát) dobtak le a Tiszai pályaudvartól a piactérig érő sávban.

Az amerikai légierő gépei több hullámban bombázták a gyalogsági, a tüzérségi, a lovassági laktanyát, a Tiszai pályaudvart, a helyőrségi kórházat, a Búza téri vásárcsarnokot, a Szilágyi Diskant gépgyárat és a Madarász Viktor utca lakóházait. A támadók jelentései szerint sem légvédelmi tűzzel, sem ellenséges vadászgépekkel nem találkoztak.

A bombázás következtében 420 ember megsebesült, 206- an meghaltak. Az áldozatok között sok volt a 14 éven aluli gyermek. A városban 160 lakóház omlott össze, 600 megrongálódott. Elpusztult a járványkórház és vásárcsarnok közel kétharmada, súlyos sérüléseket szenvedett az Erzsébet kórház. A Tiszai pályaudvar 20 százaléka sérült meg, a rendező pályaudvar épületei elpusztultak.

A szövetséges légierő őszig még három alkalommal támadta Miskolcot. Augusztusban kétszer újból a pályaudvarok voltak a célpontok, míg 1944. szeptember 13-án Diósgyőrre is több száz bomba hullott, a támadás 44 áldozatot követelt.

boon.hu