A programsorozat szombaton délben kezdődik, hiszen a standokon már étellel-itallal várják a vendégeket. A finom falatokról a StreetFood KisAvas gondoskodik. Délután 2 órától két beszélgetés lesz, amiről videófelvétel is készül és utóbb visszanézhető. Ezeket Németh Csaba szerkesztő-riporter vezeti majd. Az első díszvendégének Alkonyi Lászlót hívták meg, akivel saját életútján kívül Tokaj múltjáról, jelenéről és jövőjéről is szó esik. Másfél óra múlva pedig Gyulai Éva történész, a Miskolci Egyetem oktatója avatja be az érdeklődőket kutatásaiba, amik „A szőlőbirtoklás Miskolcon a 16. századig” címet viseli. A tervek szerint a következő alkalommal is két beszélgetést tartanak, aminek vendégei tágabb értelemben kapcsolódnak majd a Bükkhöz.

A nap folyamán Kapusi Krisztián történész, a Herman Ottó Múzeum munkatársa „A város a város alatt” címmel föld alatti túrát vezet az Avasi Présház nemrég feltárt és részben felújított pincejárataiban. Fellépnek a zenei élet jeles miskolci alakjai, így délután 5-től Dobrik Petra énekel dzsesszdallamokat Kovács Zoltán gitárkíséretével, este 7 órától pedig Bundzik Lénard játszik vibrafonon és Ahmed Bouzid zongorán.

A programsorozatnak állandó civil kiállítói, az Avasi Borút Egyesület és az Észak-Keleti Átjáró Egyesület kiadványokkal jelentkeznek, míg az első civil vendég, a Szimbiózis Alapítvány borkorcsolyát, vagyis saját készítésű sajtot, illetve lekvárt, szörpöt, sült teát is hoz magával.

A fesztivál egész nyáron fut majd, minden hónap első és harmadik szombatján, a következő időpontok tehát: június 19., július 3. és július 17. Mivel egy részét az udvaron tartják, így oltási igazolványra ott nem lesz szükség. A zárt terű programokra, a beszélgetésekre és a tárlatvezetésekre azonban kötelező kérniük a kártyát a szervezőknek. A helyszínen kaució fejében pohár váltható, melynek díját használat után 100%-ban visszatérítik.

minap.hu infó