Miért eshetett ki a Diósgyőr?

Mint köztudott a DVTK hosszú NB 1-es szenvedés után az idei szezonban már nem tudta kiharcolni a bennmaradást, így a jövő évben a másodosztályban fognak szerepelni. Körülnéztünk a klub háza táján, és összegyűjtöttünk különböző érdekes adatokat a csapatról.

A DVTK az utóbbi 6 szezonban nem tudott a 9.-nél előrébb végezni a bajnokságban és a 40 pontot is mindössze egyszer sikerült átlépniük. Pedig ez idő alatt 5 edző is megfordult a klubnál, ráadásul olyan más csapatokkal jól teljesítő szakemberek, mint Feczkó Tamás, Bódog Tamás vagy éppen Egervári Sándor.

Az 2020/2021-es szezonban két nagy értékes játékost is sikerült szerezniük, Asmir Suljic a klub történetének a harmadik legértékesebb igazolása, míg Gheorghe Grozav a negyedik helyen áll ezen a listán, mindkettejüknek 700 ezer euró a piaci értéke.

A hiányosságok abban is megmutatkoznak, hogy az utóbbi 10 évben mindössze egy játékos tudta elérni a 10 gólt a bajnokságban a DVTK színeiben. Pedig Futács Márkó, Ugrai Roland, Novothny Soma és Tisza Tibor is megfordult a klubnál ebben az időszakban. A mostani idény végén Grozav zárt a házi góllövőlista élén 8 találattal, a 22Bet információi szerint.

Az egyik legnagyobb kérdés, hogy hogyan fog kinézni a következő szezonban a DVTK kerete, a kiesés után 9 külföldi labdarúgó is távozott a klubtól. Ez viszont lehetőséget adhat arra, hogy elkezdjenek fiatal magyar játékosokat is beépíteni a csapatba, ami később sokkal jobb szerepléshez vezethet.

A csapat keretében jelenleg a legértékesebb fiatal magyar játékos a 19 éves Szűcs Kornél, akinek 175 ezer euró az értéke. De érdemes megemlíteni még a 18 éves Orosz Donátot és a 20 éves Farkas Marcellt is.

A Diósgyőrt az utóbbi években egyértelműen a légiósok uralták, a csapat történetében eddig szerb játékosok fordultak meg legtöbbször. Ezen a listán a románok foglalják el a második helyet, nagy meglepetésre a harmadik helyen pedig Kamerun van, akik 11 játékost is adtak már Miskolcra.

A 2020/2021-es idényben a legfiatalabb pályára küldött tizenegynek 26,9 volt az átlagéletkora, ami egy nagyon magas szám és ez is mindössze egyszer fordult elő. Ezen kívül mindig 27 év felett volt, de volt amikor 29,4 volt a pályára küldött csapat átlagéletkora. Az előtte lévő szezonban azért sokkal jobban nézett ki ez a szám, akkor többször is előfordult hogy 24-26 év között mozgott az átlagéletkor.