Szívszorító és vérlázító. Történt tegnap, hogy a pályán összeesett a finnek elleni meccsen a dán Christian Eriksen. Síró csapattársai gyűrűjében élesztették újra, iszonyú perceket éltek át a játékosok és a nézők is.
Eközben egy Bognár György nevű volt focista, szakkommentátor az M4 stúdiójában azon méltatlankodott, hogy várni kell a mérkőzés folytatására. Ez tudott elhangozni ettől az embertől: „Számomra nem Eriksen állapota aggasztó, hanem hogy hogy lehetnek valakik ilyen döntésképtelenek… Nem értem, miért kell ehhez negyedóra, teszetosza népség”. Mondta mindezt úgy, hogy nem egy szerencsétlenül kiszökött indulatos mondat hagyta el a száját, hanem hosszan kifejtett, embertelen gondolatsor, miközben a sportoló életéért küzdöttek a pályán.
Mindezt azért írom le, mert nem lehet túllépni azon, ami történt. A gyűlölet, a közömbösség, az empátia hiánya, a kevélység, az arcoskodás, az egymásnak feszülés, az aljasság, így együtt, konkrétan tetten érhető társadalmi jelenség lett, a mindennapok számtalan területén. Nem kérdés, hogy ennek a sportszerűségről vagy az emberi együttérzésről semmit nem tudó, érzéketlen és agresszív mitugrásznak semmi keresnivalója sem a képernyőn, sem a sportban. Inkább az a kérdés, hogy mások is képesek-e ebben a viselkedésben magukra ismerni és dönteni, változtatni, változni…