Skip to content

Le Monde: A francia hatóságok is igazolták, hogy újságírók ellen használták a Pegasus kémprogramot

Le Monde: A francia hatóságok is igazolták, hogy újságírók ellen használták a Pegasus kémprogramot

 

A francia hatóságok által elvégzett vizsgálatok is igazolták, hogy egy francia újságíró telefonját is megtámadták a Pegasus nevű kémprogrammal – értesült a Le Monde. Nagyjából két hete leplezték le nemzetközi oknyomozó újságírók az elmúlt évek legkomolyabb lehallgatási botrányát, a Pegasus-ügyet. Mint kiderült, számos országban újságírók, üzletemberek és ügyvédek százainak mobiltelefonjára telepíthették az izraeli NSO vállalat Pegasus nevű kémszoftverét, amit minden jel szerint a magyar állam is bevethetett. Franciaországban a hatóságok ezután vizsgálni kezdték az ügyet.

Le Monde úgy tudja, hogy a France 24 tévécsatorna egy magas beosztású újságírója is érintett a megfigyelési botrányban. A telefonszáma az NSO marokkói ügyfelének volt a célpontja, és a francia kiberbiztonsági ügynökség (Anssi) vizsgálatai a lap szerint igazolták: valóban meg is támadták a készülékét. Ahogy a Telex.hu idézi, a nyomok alapján háromszor érdeklődhettek az újságíró beszélgetései és üzenetei után, 2019 májusában, 2020 szeptemberében és 2021 januárjában.

Ez az első alkalom, hogy egy állam hatóságai független vizsgálatban megerősítették az Amnesty International szakértői által telefonokon megtalált bizonyítékokat. A francia hatóságok ugyanakkor hivatalosan nem kommentálták sem ezt, sem a Pegasus-üggyel kapcsolatos többi hírt.

Le Monde szerint csütörtökön a Mediapart oldal alapítójának és egyik újságírójának telefonját is vizsgálni kezdték a hatóságok a párizsi ügyészséghez beadott keresetük alapján hétfőn indult nyomozás. Azt írják, hogy információik szerint ezekben az esetekben is megerősítették a vizsgálatok az Amnesty szakértőinek megállapításait, miszerint a két telefonba behatoltak a kémprogrammal.https://hvg.hu/vilag/20210730_le_monde_france_24_pegasus_megfigyeles_hatosagi_vizsgalat



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



4 Comments

  1. Névtelen
    2021.07.31. 07:04

    Na, mindjárt kiderül, hogy ez meg egy ócska jakobinus blöff.

    • Névtelen
      2021.07.31. 08:00

      Sima outsourcing. A dánok figyeljék Merkel anyót, a marokkóiak meg Macront , hogy mit mondott a volt tanárnőjének.

  2. Névtelen
    2021.07.31. 07:55

    „… amit minden jel szerint a magyar állam is bevethetett….”
    Ugye, mindenki ismeri a Magyar nyelvet. Nem bevetetett, hanem bevethetett. S ez a lényeg, mert ez a tényállás.

  3. Névtelen
    2021.07.31. 11:16

    nálunk egy megfigyelt újságíró a teljes kományt le tudja váltatni, csak szét kell küldenie pár SMS-t. Ilyesmiket: „Találkozó a szokásos helyen?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük