Orbán bukása, Magyarország kilépése vagy még populistább EU – ezzel zárulhat az uniós politikai krízis

Öt lehetséges módját vázolta fel a Politico annak, az Európai Unió hogyan kezelhetné a demokráciaválságát.

A cikk szerint az évek óta tartó feszültség, amely az uniós intézményeket és számos tagországot Lengyelországgal és Magyarországgal szembeállítja, az elmúlt hónapokban még súlyosabbá vált. A cikk emlékeztet, Orbán Viktor kormányát széles körben elítélték a LMBTQ+-ellenes szabályozás miatt, míg a lengyel hatóságok gyakorlatilag kijelentették, hogy nem fogadják el az uniós jog elsőbbségét. Utóbbi a lengyel bírák fegyelmi felelősségére vonatkozó szabályozás miatt pattant ki.

Brüsszel eddigi erőfeszítései, a jogi fellépéstől kezdve a finanszírozás megvonásának belengetéséig nem vezettek eredményre Varsóban vagy Budapesten, a szakadék csak tovább nőtt.

A Politico öt lehetséges kimenetelt vázolt fel:

Budapest és Varsó visszatáncol

A cikk szerint elképzelhető forgatókönyv az, hogy ha Brüsszel tovább fokozza a nyomást, illetve pénzügyi szankciókat vezet be, akkor Magyarország és Lengyelország néhány ügyben visszavonulót fúj. A nyomás fokozásának az első jele, hogy az Európai Bizottság nem hagyta jóvá a magyar nemzeti helyreállítási tervet. A lengyel kormány pedig még bírságokra is számíthat. Mateusz Morawiecki miniszterelnök már megpendítette, hogy a vitatott fegyelmi kamara „reformokra szorul”.https://hvg.hu/itthon/20210803_europai_unio_krizis_megoldasok