Miskolc főkertészének bántja a szemét a zöld növény. Az élet nagy rejtélyei…
Vajon miért lett kertész?

Újra és újra sarjak jelennek meg a Tátra és Torontáli utcákban kivágott jegenyefák rönkjein. Miskolc főkertésze azt mondja, a kisarjadt ágakat a Miskolci Városgazda munkatársai rendszeresen eltávolítják, de dolgoznak a hosszú távú megoldáson is. A helyiek szerint ez a rönkök eltávolítása lenne, Czifrusz Natália szerint ez azonban nem olyan egyszerű.

– Tuskómarással azért nem tudjuk ezeket a rönköket kiszedni, mert nincs olyan technológia, aminek alkalmazása során ne sérülne az út, a járda, arról nem is beszélve, hogy a fák szöveteibe is belenőtt sok helyen az útszegély. A másik megoldás az lehetne, hogy nagyobb munkagépekkel emeljük ki a csonkokat, a járdák és a fák alatt viszont közművek futnak, félő, hogy azokat sértenénk meg – sorolta.

A főkertész emlékeztet, a sarjadzást annak idején egy természetes megoldással, keserűsó alkalmazásával próbálták megakadályozni. Ma már látható: nem sok sikerrel. 

– Keressük a végleges megoldást, amivel gyorsíthatjuk a rönkök korhadását, átmenetileg azonban a Városgazda vágja vissza rendszeresen a sarjakat – tette hozzá Czifrusz Natália. (képünkön)

irja a minap.hu