Miskolc hacsak.  Tárgy: Aszfaltozott utak bontása. Gyakorlatban nagy pusztítás

Válasz: Pusztai László – Északhírnök

Tárgy: Aszfaltozott utak bontása

100250-01/2021

2021.08.10.

Tisztelt Pusztai László!

Miskolc MJV önkormányzatához 2021. augusztus  4-én érkezett, „Aszfaltozott utal bontása” témájú olvasói kérdésére az alábbi választ adjuk:

„Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának a helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól szóló 18/2005. (V.10.) számú rendelet 17/C. § (3) bekezdése alapján, az 5 éven belül épített, felújított vagy korszerűsített út, járda, parkoló, térburkolat, zöldterület bontása csak rendkívül indokolt esetben és a közútkezelő által meghatározott, szigorú műszaki előírások betartása mellett engedélyezett.

A rendelet (5) bekezdése azonban rendelkezik arról is, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás megvalósítása érdekében, a közterületek vonatkozásában meghatározott kivitelezési időszakon túl, nem függésben a közterületen 5 éven belül végzett értéknövelő beavatkozásokkal, kiadható nyomvonalas létesítmények építésére vonatkozó közútkezelői hozzájárulás.

A 2006. évi LIII. törvény, továbbá az ennek végrehajtására vonatkozó kormányrendeletek alapján, a Magyar Telekom Nyrt. GPON optikai hálózatának építése nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősül.

Fentiekkel összhangban, a helyi közutak kezelője, a GPON hálózatépítéssel érintett közutak esetén (beleértve ebbe a járdákat is), alapvetően a burkolatok, indokolt esetben pedig a teljes pályaszerkezetek vonatkozásában előírja mindazon helyreállítási paramétereket, amelyeket egyébként az önkormányzati rendelet fent említett (3) bekezdése is meghatároz – mint például a járdák burkolatának teljes szélességben, egységes felülettel és a jelenleg érvényben lévő útügyi műszaki előírásokban meghatározottaknak megfelelő minőségben történő helyreállítása.

Meg kell azonban jegyezni, hogy bizonyos helyi sajátosságok esetén – tekintettel arra, hogy a beruházás keretében helyreállítás történik, nem pedig építés, felújítás, korszerűsítés – a helyi közutak kezelője kénytelen bizonyos kompromisszumokat kötni.

Ez azonban nem eredményezhet alacsonyabb műszaki tartalmat és minőséget, mint a kivitelezést megelőző, eredeti állapot.”

Üdvözlettel: