A Horváth-tető felújításával és az ottani teraszok funkciókkal való megtöltésével kezdődik meg a történelmi Avas fejlesztése

A Horváth-tető felújításával és az ottani teraszok funkciókkal való megtöltésével kezdődik meg a történelmi Avas fejlesztése. Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, a kivitelező itt már munkaterületet kapott, a munkálatok rövidesen megkezdődnek, ez azonban a terület komplex fejlesztésének csak egy eleme. Megújulnak a sétányok, az Avasi kilátó és a tervek szerint az Avastető hatalmas zöldterületeit is megújítanák.

Badány Lajos alpolgármester szerint a projekttel Miskolc célja az, hogy a történelmi Avast visszaadják a miskolciaknak, de fontos célkitűzés az is, hogy a város iránt érdeklődő turisták is hasznos időt tölthessenek a területen.

– Miskolcnak négy nagyon fontos turisztikai desztinációja van: Miskolctapolca, a Diósgyőri vár és környezete, Lillafüred és a belváros. Városvezetőként örömteli látni, hogy jelen pillanatban szinte mindegyik területen fejlesztések zajlanak: a tapolcai Ellipsum fürdőt a közelmúltban adtuk át, a vár újjáépítése jelenleg is zajlik, de Lillafüreddel kapcsolatban is a napokban jelenthettük be egy fejlesztési csomagot.

– Miskolcnak négy nagyon fontos turisztikai desztinációja van: Miskolctapolca, a Diósgyőri vár és környezete, Lillafüred és a belváros. Városvezetőként örömteli látni, hogy jelen pillanatban szinte mindegyik területen fejlesztések zajlanak: a tapolcai Ellipsum fürdőt a közelmúltban adtuk át, a vár újjáépítése jelenleg is zajlik, de Lillafüreddel kapcsolatban is a napokban jelenthettük be egy fejlesztési csomagot. A történelmi Avas pedig a negyedik desztinációnak, a belvárosnak a szerves egysége, ez a hegyoldal tele sétányokkal, borospincékkel és zöldterületekkel olyan érték, ami nem minden városnak adatik meg – fogalmazott a városvezető.

Méltó körülmények

A beruházásoknak köszönhetően végre méltó körülményeket teremthetünk ezen a területen is ahhoz, hogy az emberek visszatérjenek ide. Ismét, hiszen a miskolci polgári életnek valamikor fontos helyszíne volt a történelmi Avas, a város pedig hosszú évtizedek után már évekkel ezelőtt elkezdte újra felfedezni a területet. Ezt bizonyítják az ide szervezett népszerű gasztronómiai programok is, mint a Borangolás vagy a Kvaterka – tette hozzá Badány Lajos.

A Történelmi Avas turisztikai fejlesztése projektnek számos eleme van, ide tartozik egyebek mellett az Avasi kilátó felújítása is, ahol jelenleg a kivitelezéssel kapcsolatos közbeszerzés előkészítése zajlik. Szintén része a Horváth-tető, valamint a kilátó környezetének teljes felújítása is. A beruházás részeként megújulnak gyalogos járdák, sétányok, támfalszakaszok is, új közvilágítási rendszer is épül, de megújulnak a régi kilátópontok is.