Miskolcra ment az első vonat a Keleti pályaudvarról, melyet 1884-ben ezen a napon adtak át az utazóközönségnek

137 évvel ezelőtt adták át a Keleti pályaudvart, azaz ahogy akkor ismerték: a Központi Indóházat. Volt már egy fejpályaudvar a környéken, mégpedig a józsefvárosi Losonci pályaudvar, amely egészen addig az államvasutak budapesti főpályaudvaraként működött. Az az épület azonban nem volt elég tekintélyes, ezért a város szükségesnek látta egy méltó főpályaudvar felépítését.

Az első tervek szerint a Keleti pályaudvar a Blaha Lujza téren épült volna meg, de a magas költségek miatt végül egy másik terv valósult meg a mai Baross téren. Tervezői minél funkcionálisabb épületet szerettek volna létrehozni, hogy „a közönségnek mentül kevesebb oka legyen csoportosulni és így tolongást idézni elő”.

 

Az elkészül épületet 1884. augusztus 16-án adták át a forgalomnak: az első szerelvény reggel 6-kor Miskolcra indult. Az ünnepélyre csak később került sor, és maga az uralkodó is részt vett rajta. Az elbeszélések szerint az esemény során senki nem mutatta be a hatalmas épület tervezőjét, Rochlitz Gyulát Ferenc Józsefnek, ezért a protokollt megszegve ő maga lépett elő, és nyújtott kezet az uralkodónak.https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/keleti-palyaudvar-foto-galeria-evfordulo-archiv/8wg2c9j?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso