Skip to content

7 magyar katona adta életét a békéért cserébe, köztük volt két női katona is. Négyen valamilyen ellenséges harci cselekmény miatt. A nap kommentje

7 magyar katona adta életét a békéért cserébe, köztük volt két női katona is. Négyen valamilyen ellenséges harci cselekmény miatt. A nap kommentje

7 magyar katona adta életét a békéért cserébe. Négyen valamilyen ellenséges harci cselekmény miatt, ketten autóbalesetben, az egyik század-orvos pedig szívinfarktusban. Köztük volt két női katona is, az egyikük akkor vesztette életét, amikor már úton volt haza, Magyarország felé.

Korábban írtuk.
Egy 32 éves magyar katonanő meghalt, társa életveszélyesen, másik kettő pedig súlyosan megsérült – magyar idő szerint – hajnali fél négykor Afganisztánban, amikor támadás érte a konvojukat. A Magyar Honvédség tartományi újjáépítési csoportjának 8. váltásának részeként az áldozat és két sérült társa is éppen hazautazott volna. A területen jelenleg is tűzharc folyik a támadók és a szövetséges erők között, de ebben magyar katonák nem vesznek részt.

Pappné Ábrahám Judit

Pappné Ábrahám Judit

A Baglan tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) egyik konvoját hajnali fél négykor megtámadták: egy magyar katonanő a helyszínen életét vesztette. Egy társa életveszélyesen, másik kettő pedig súlyosan sérült meg.

Az áldozat a 32 éves Pappné Ábrahám Judit a 25. Klapka György Lövészdandár törzsőrmestere, akit posztumusz hadnaggyá léptetett elő, és hősi halottá nyilvánított Hende Csaba honvédelmi miniszter. 2002-ben lett szerződéses katona, Macedóniában és Koszovóban is teljesített szolgálatot, több elismerésben részesült. A férje ugyanennek a kontingensnek volt a tagja, de ő néhány napja – a folyamatban lévő váltás részeként – hazautazott Afganisztánból.

Az életveszélyes sérültet az amerikai előretolt kórházban látták el, stabilizálták az állapotát, de kómában van. A térségben jelenleg homokvihar tombol, ezért a mentőhelikopter nem tud felszállni, hogy átszállítsák Mazari Sarifba. A két másik sérült repeszsérüléseket szenvedett, ők kielégítő állapotban vannak.

Törékeny kislány volt a meghalt katonanő

Csinos, fiatal katonanő mosolyog a honvédség által szerdán közzétett képeken. A fiatal őrmester kedden egy társával együtt az afganisztáni Baglán tartományban egy autóbalesetben vesztette életét. Egykori tanára beszélt a Nők Lapja Cafénak a mindössze 24 évesen elhunyt lányról.

Fotó: MTI

„Törékeny kislány volt, és az is maradt” – így emlékezett az Afganisztánban kedden meghalt magyar katonanőre, Róth Orsolyára az általános iskolai tanára. Baki Ferencné a besnyői Arany János Általános Iskola korábbi igazgatója megrendülten beszélt a Nők Lapja Cafénak egykori tanítványáról, aki egy másik magyar katonával együtt halt meg egy afganisztáni balesetben.

„Ő egy igazi kislány volt. Szorgalmas, az egyik legjobb tanuló az osztályában. Igazi közösségi embernek számított, sportolt, és rendszeresen indult tanulmányi versenyeken. Tizenkét éves koráig járt hozzánk, mindnyájunkat megviselt a halála” – mondta a pedagógus. Baki Ferencné hozzátette, nem emlékszik rá, hogy Orsolya már korán katonai pályára készült volna. A fiatal őrmester a kis Fejér megyei településről származott. Megkerestük a helyi polgármestert, de ő nem kívánt nyilatkozni arra hivatkozva, hogy nagyon felkavarták a községet a történtek.

Közben szerdán hivatalosan közzétették Róth Orsolya fotóját. Az egyik közösségi portálon még mindig elérhető oldala alapján a mosolygós lány december végén ünnepelte volna 25. születésnapját. Bemutatkozásában szerepel, mennyire szerette az állatokat, a foglalkozás rovatba pedig egyszerűen azt írta: „katona vagyok”.

Fotó: MTI

 

A magyar katonákat szállító jármű – amelynek parancsnoka Róth Orsolya volt – kedden szenvedett balesetet. Szerdán a honvédség sajtótájékoztatót tartott, ezen cáfolták azokat a korábban megjelent híreket, miszerint a két magyar katona halálát a sofőr rutintalansága okozta. Benkő Tibor vezérkari főnök szerint az autó vezetőjét külön kiképezték a speciális katonai jármű vezetésére, ráadásul kint tartózkodása során több mint 2000 kilométeren vezette az aknák elleni védelemmel ellátott M-RAP MaxxPrót.

A keddi sajnos nem az első ilyen tragédia. Tavaly augusztusban támadás ért egy magyar konvojt, szintén Afganisztánban, akkor is egy katonanő, a 32 éves Pappné Ábrahám Judit veszítette életét.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



3 Comments

  1. Névtelen
    2021.08.17. 09:09

    Tegyünk már tisztába valamit! Nagyon sajnálom őket, de nem a béke kedvéért kellett nekik meghalni, hanem a különböző gazdasági érdekek miatt, ami a nagyhatalmak között zajlik. Sokan szeretnék rátenni a kezüket az afganisztáni nyersanyagkészletre, szeretnék átvenni az ott virágzó drogtermelés virágzó üzletére.

    1
    2
  2. Névtelen
    2021.08.17. 09:40

    Nyugodjanak békében!😥

  3. Névtelen
    2021.08.17. 17:08

    Sajnálatos dolog de a katonáknál ez benne van a pakliban. Csúnyán hangzik de ez náluk foglalkozási ártalom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük