Huszonhat magyar rekedt Kabulban. A Külgazdasági- és Külügyminisztérium hétfőn még azt közölte, hogy nem tartózkodnak magyar állampolgárok Afganisztánban

Huszonhat, korábban a holland nagykövetség védelmét ellátó magyar biztonsági szakember várja az afgán fővárosban a kimenekítését – tudta meg a hvg.hu. Értesülésünket három egymástól független kormányzati forrás is megerősítette.

Tálib hatalomátvétel Afganisztánban
FRISS CIKKEK A TÉMÁBAN

Egy magyar érdekeltségű dubaji cég látta el Hollandia kabuli nagykövetségének objektumvédelmét, a társaságnak 26 magyar alkalmazottja dolgozott az afgán fővárosban.

A holland diplomaták a tálibok hatalomátvétele miatt egyik pillanatról a másikra elhagyták a nagykövetséget, de információnk szerint a magyar biztonsági szakemberek még Kabulban várják, hogy elrepüljenek onnan.

A Külgazdasági- és Külügyminisztérium hétfőn még azt közölte, hogy nem tartózkodnak magyar állampolgárok Afganisztánban. A külügyminisztériumot kerestük a magyarok ügyében, amint hivatalosan válaszolnak, cikkünket frissítjük. Úgy tudjuk, jelenleg már folynak egyeztetések arról, miként juthatnak ki a magyarok Afganisztánból.

A holland védelmi minisztérium vasárnap erősítette meg, hogy a Kabulban állomásozó összes diplomatát, nagykövetségi alkalmazottat és családtagot evakuálják, és ugyanígy kimenekítik a Hollandiában menedékjogot élvező tolmácsokat is. Ugyanakkor a még Kabulban tartózkodók biztonsága érdekében a holland minisztérium nem volt hajlandó részleteket közölni az evakuálásról.

A holland nagykövetséget aztán átköltöztették egy kabuli repülőtér közelében lévő helyre, és Ank Bijleveld védelmi miniszter vasárnap este azt mondta, hogy a személyzet minden tagja biztonságban van, és az új helyszínen folytatja a munkát. Rutte hangsúlyozta, hogy Hollandia „mindent megtesz” a személyzet és a tolmácsok evakuálása érdekében, de nem nyilatkozott a repatriálási misszió helyzetéről.https://m.hvg.hu/vilag/20210817_Huszonhat_magyar_rekedt_kint_Kabulban?fbclid=IwAR3EEMD1erdwCX0MSQqEMxbUt4GJ3cFrKti60aNd49Wx63sldubc2YoMeMQ