• Magyarországon és az egész régióban romlik a járványhelyzet.
  • Az oltottak észrevétlenül kaphatják el és adhatják tovább a vírust, így a valós helyzet rosszabb is lehet, mint amilyennek látszik.
  • A delta variáns úgy terjed, mint a bárányhimlő, komolyan veszélyeztetve az oltatlanokat, félig oltottakat és a Sinopharmmal oltott idősek egy részét.
  • Maszkviseléssel, az oltási program felpörgetésével lehetne hatékonyabban megelőzni a bajt.

„Minden jel arra mutat, hogy gyorsan ideér a negyedik hullám” – mondta hétfőn a szlovén közegészségügyi intézet igazgatója. Az adatok alapján most rosszabb a fertőzéshelyzet az országban, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Hétfőtől szigorítottak: átutazókat is csak védettségi igazolvánnyal engednek be az országba, és újra kötelező maszkot viselni a zárt térben tartott, nyilvános rendezvényeken, sőt a szabadban is, ha száznál többen vannak.

A térségben mindenhol romlanak a számok, a szerb tisztifőorvos szerint már meg is érkezett a negyedik hullám, és korlátozásokra lesz szükség. Az elmúlt héten majdnem 80 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma a megelőző héthez képest, ami a legmagasabb érték Európában.

Ha ezt, vagyis a növekedési faktort nézzük, csupa közép- és kelet-európai országot találunk az élmezőnyben, Németország az egyetlen kivétel. Magyarország 35 százalékkal a kilencedik helyen áll, ami alátámasztja, hogy lassan, de tendenciaszerűen romlik a helyzet. Több hetes fertőzési rekordok dőlnek meg a napokban, és bár a teszteken belül csak 1 százalék körül van a pozitívak aránya, ez is duplája a korábbinak.

Ausztriában május óta múlt pénteken regisztráltak először ezernél több fertőzöttet. Az elmúlt egy hétben naponta átlagosan négyszer annyi fertőzöttet azonosítottak, mint tavaly augusztus közepén. A második hullám csak október elején jutott el arra a szintre, mint most a negyedik.

Bulgáriában, Horvátországban, Romániában és Szlovákiában is látványos a növekedés.

A vakcinák egyfelől növelik az egyéni védettséget, másfelől részben kozmetikázzák is az összképet. Az oltott emberek többnyire enyhe tünetekkel esnek át a betegségen, amiről csak széles körű teszteléssel szerezhetnénk tudomást, ennek híján aligha szerepelnek a statisztikában.

Magyarországon most naponta hétezer tesztet végeznek, ami nagyon kevés, a harmadik hullámban 35 ezer volt a csúcs. A környéken is hasonló a helyzet, de lakosságarányosan Horvátország és Szerbia is kétszer annyit tesztel, mint mi. Az osztrákok más ligában játszanak, hozzájuk képest ötvenszeres a különbség.

Könnyen lehet tehát, hogy a valóságban még rosszabb a fertőzéshelyzet, mint az adatokból látszik.https://444.hu/2021/08/17/megerkezett-kozep-europaba-a-negyedik-hullam