Skip to content

Perintfalvi Rita nemrég könyvet írt az egyházon belüli szexuális bántalmazásokról Amire nincs bocsánat – Szexuális ragadozók az egyházban címmel.

Perintfalvi Rita nemrég könyvet írt az egyházon belüli szexuális bántalmazásokról Amire nincs bocsánat – Szexuális ragadozók az egyházban címmel.

Perintfalvi Rita: Az egyházat nem igazán érdeklik a saját hívei

„Volt bennem egyfajta dacosság, nem akartam, hogy nekem bárki is megmondja, mit csináljak” – magyarázta a HVG hetilapnak teológusi pályaválasztását Perintfalvi Rita, aki nemrég könyvet írt az egyházon belüli szexuális bántalmazásokról Amire nincs bocsánat – Szexuális ragadozók az egyházban címmel.

Arra a kérdésre, hogy mi vonzotta az egyházhoz, majd később a teológiához, Perintfalvi elmondta: eleget bulizott főiskolásként, de azon is gondolkodott, hogyan lehet úgy élni, hogy értelme is legyen. „Olyan területet kerestem magamnak, ahol nemcsak én tudok boldog életet élni, hanem tovább is tudom ezt adni másoknak. Mindig is a boldog élet művészete érdekelt. Azok az egyházi emberek, akikkel akkoriban találkoztam, gyakran csupán ítélkeztek, moralizáltak, elvették az ember kedvét a szerelemtől, a szexualitástól. Én az ellenkezőjét szerettem volna megmutatni, hogy a szerelem, a testiség Isten ajándéka.”

A teológus-írónak az Amire nincs bocsánat című, egyházon belüli szexuális bántalmazásról szóló könyvének ötletét Veres Andrásnak, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének egyik nyilatkozata adta. Miután Ferenc pápa 2019 elején vatikáni csúcstalálkozót hívott össze a témában, Veres András egy interjúban nem tudta megmondani, pontosan hány ilyen eset lehet Magyarországon. „Gondoltam, nosza, keressük meg őket. Ezután kezdtem el cikkeket írni a témában a Facebook-oldalaimon, és jeleztem, hogy szívesen meghallgatom az áldozatokat.

Eddig negyven történetet ismertem meg.

Perintfalvi Ritát arról is kérdezték, mit gondol, miért hagyja az egyház szó nélkül a kirekesztést, most épp a szexuális kisebbségek megbélyegzését. A teológus úgy véli, ha a kormány kriminalizál és büntet egy embercsoportot, az egyház dolga az lenne, hogy hallassa a prófétai hangját, különben elveszíti a hitelességét.

„Talán ez már meg is történt. Statisztikák szerint a katolikus hívek mindössze 12 százaléka jár templomba, és a magyar katolikus egyház vezetői közül senki sem teszi fel azt a kérdést, hogy vajon a maradék 88 százalék miért marad inkább otthon. Az egyházat nem igazán érdeklik a saját hívei. Ami nem véletlen, hiszen nem a hívek tartják el.”

Perintfalvi Rita a magyar katolikus egyházzal való viszonyáról az interjúban elmondta: ha Ferenc pápa rábízná, hogy indítson és vezessen le belső vizsgálatot a magyar katolikus egyházon belüli szexuális visszaélésekkel kapcsolatban, azonnal igent mondana, minden más kizárt, még akkor is, ha 18 éve ingázni fárasztó (a teológus Grazban kutat és tanít – a szerk.). „Ha itthon próbálnék megélni teológusként, és kimondanám, amit gondolok, hamar elveszíteném a katedrám, és elmehetnék lángost sütni. Én viszont nem alkuszom, véleményformáló szeretnék lenni, amihez hitelesség kell. Igaz, most, hogy megírtam ezt a könyvet, akár már lángost is süthetnék, azt hiszem, sokan jönnének hozzám. Mindig kapnának néhány jó szót és akár egy ölelést is a lángosuk mellé.”

A teljes interjút a csütörtökön megjelenő HVG hetilapban, valamint a hvg360-on lehet elolvasni.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Egy hozzászólás

  1. Névtelen
    2021.08.19. 07:59

    Ide tartoznak a vallások a nagypán Pszichografológiai utcájához Rózsa nevekkel, amelyek feszületeket jelentenek mindegyik innen emelt Rákóczi téri vas vallásnál, melyek helyett egyesével engem helyeztek világfeszületre valamennyi nemi nép és perverz helyett, így emelték őket. Ide tartozik a Vatikán is, II. Jánosra lengyelből Lengyel nevek kezdetével, Feketevonattal és Indiával, törökökkel történő legyőzésével kezdtek születésemkor Fenyő főszereplő nevével, nagy közös áldozással. A miskolci elmeosztály vezette és emelte ki Jánost, amelyikhez a világ összes bibliai szerepe tartozik. Nem értem, nem lehet felfogni, miért vitték a perverzeket papnak, hogyan alakíthattak büntetlenül, ellenőrzés nélkül az egész világon vallásokat, szektákat, mi volt a szándéka az országnak a perverzek kitermelésével? Szándékosan gyalázták meg az egész világot Krisztusa nevében a Talmudnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük