Az izraeli kabinet jóváhagyta az ultraortodoxok hadkötelezettségére vonatkozó törvényjavaslatot
Naftali Bennett miniszterelnök a kabinetülésen 2021. június 27-én Fotó: Kobi Gideon / GPO

ujkelet.live

A kormány vasárnap jóváhagyta a javaslatot, mely a jesiva tanulók katonai szolgálat alóli felmentését 24 éves korról 21-re csökkenti, ezzel ösztönözve belépésüket a munkaerőpiacra.

Úgy vélik, sok jesiva tanuló hosszabb ideig vesz részt vallásos tanulmányi programokban, mint azt normál esetben tenné, hogy a tanulmányok folytatásával halasztást nyerjen a besorozás alól, egészen addig, amíg el nem éri a mentességi kort.

A vázlat szerint a Kneszetben a jogalkotási folyamat befejezése után a mentességi korhatárt azonnal 21 évre csökkentik a következő két évre. 24 hónappal később ezt 22 éves, majd egy évvel később 23 éves korra emelik.

Bármelyik szakaszban a jesiva tanulók 21 éves korukban teljesíthetik katonai szolgálatukat amennyiben belépnek a munkaerőpiacra szakképzés vagy a biztonsági, sürgősségi és mentőszolgálatok képzése révén.

Omer Barlev közbiztonsági miniszter (Munkapárt) kivételével az összes miniszter támogatta a tervezetet.

A törvényjavaslat egy olyan munkacsoport felállítására is szólít, amely a miniszterelnök, a védelmi miniszter és a külügyminiszter képviselőiből áll, és amelynek feladata a katonai szolgálatra és a polgári nemzeti szolgálatra vonatkozó meglévő intézkedések átvizsgálása lesz, és egy új, szélesebb keret létrehozása, amely nemcsak Izrael biztonsági, hanem gazdasági valamint az izraeli társadalom szükségleteit is figyelembe veszi. A testületnek 2022 novemberéig kell benyújtania ajánlásait.

Naftali Bennett miniszterelnök üdvözölte a lépést, és kijelentette, hogy ez nagyban hozzájárul majd az ultraortodox szektor munkaerő-piaci integrációjához.

,,Az ultraortodox szektor integrálása a munkaerőpiacra mindannyiunk legfontosabb prioritása. Megszüntetjük az akadályokat, és lehetővé tesszük, hogy több tízezer ultraortodox fiatal férfi beilleszkedjen a munkaerőpiacra. Izgatott vagyok, ez egy történelmi lépés Izrael jövője szempontjából” -mondta Bennett.

Az ultraortox zsidók körülbelül 10%-át képezik Izrael népességének, a zsidó törvények szigorú értelmezésének betartása szerint élik életüket. Sokuk a katonai szolgálatot a fiatalok elcsábításának tekinti, amivel elhagyják az imádkozás és vallási tanulmányok zárt világát.

Évtizedes vita tárgya, hogy vajon a fiatal ultraortodox férfiaknak, akik szemináriumokon tanulnak, kötelezővé tegyék vagy sem a katonai szolgálatot, mint ahogy az kötelező az izraeli zsidó lakosság többi részének.

A 18. életév betöltése után a férfiaknak két évet és nyolc hónapot kell szolgálniuk a hadseregben, míg a nőknek két évet.

2017 szeptemberében a Legfelsőbb Bíróság eltörölte a vallásos tanulmányokat folytató ultraortodox férfiakat katonai szolgálat alól mentesítő törvényt, mondván, hogy aláássa a törvény előtti egyenlőség elvét.

A döntés felvetette annak a lehetőségét, hogy rákényszeríthetik őket a szolgálatra, mely súlyos politikai és társadalmi következményeket vonna maga után. A bíróság azonban egy évre felfüggesztette a határozatát, lehetővé téve a át akkori kormánynak egy új törvény előterjesztését. Azóta a kormányok többször is halasztást kértek a választások miatt.