Skip to content

Merkely: A megszokott óvintézkedések nem fogják megvédeni az oltatlanokat

Komoly veszélyben vannak, akik még nem oltatták be magukat, hiszen a koronavírus-járvány másfél éve alatt szelektálódtak azok a rendkívül fertőzőképes mutánsok, amelyeket a régebbi variánsokhoz képest sokkal könnyebb elkapni – mondta a Semmelweis Egyetem Széchenyi-díjjal frissen kitüntetett rektora az M1-en.

Merkely Béla hozzátette: amíg az átlag napi fertőzöttek száma nem emelkedik a mostani többszörösére, kiemelten fontos, hogy azok az emberek, akik eddig nem tették, oltassák be magukat.

A fertőzöttek száma emelkedik – napi 100-120 új esetet jelentenek –, de a második-harmadik hullámhoz hasonló már nem lesz, a mostani hullám az egészségügyet nem terheli meg majd – vélekedett a rektor.

Arról is beszélt Merkely, hogy a delta variáns a brit variánssal azonos tünetekkel jár, de fertőzőképessége nagyobb: kevesebb kontaktussal, rövidebb idő alatt is el lehet kapni. Éppen ezért a korábban megszokott óvintézkedések, így a távolságtartás és a maszkhasználat nem lesz elegendő ahhoz, hogy megvédje az oltatlanokat.

A maszkhasználatról szólva azt mondta, lehet, hogy vissza fog térni, de „nem gondolom, hogy egy olyan általános maszkhasználat lesz, mint eddig volt, egyszerűen azért, mert a hatékonysága fog csökkenni” – magyarázta, hozzátéve, hogy akár egy ivásnyi, evésnyi idő alatt is meg lehet fertőződni a fertőzőképesebb variánsoktól. „Stratégiát kell váltani. Amikor itt van az oltás, akkor nem restriktív módon kell védekezni, hanem előre kell menni, meg kell szerezni a védettséget.” (A héten a Magyar Orvosi Kamara ugyanakkor arra kérte az embereket, hogy tartsák be a már ismert szabályokat, zárt térben pedig hordjanak maszkot.)

Csak védettséggel lehet elkerülni a súlyos lefolyású megfertőződést, és csak így tud mindenki visszatérni megszokott életéhez – hangsúlyozta, és arra is felhívta a figyelmet, hogy fontos a fiatalok beoltása is, elsősorban a vírus terjedésének megakadályozása miatt.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük