Pénzbírságra büntették a Pénzügyminisztériumot, amiért nem adják ki a paksi hitelszerződés módosításáról szóló dokumentumokat

Hiába a jogerős ítélet, a tárca még mindig nem adta ki Demeter Mártának a paksi hitelszerződés módosításával kapcsolatos dokumentumokat.

 

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a Pénzügyminisztérium (PM) ellen indult végrehajtási eljárásban 200 ezer forint bírságot szabott ki a tárcára, és ismét arra figyelmeztette Varga Mihályékat, hogy tegyenek eleget a Fővárosi Törvényszék és a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntésének, és adják ki Demeter Márta számára a paksi szerződés módosításával kapcsolatos dokumentumokat – írja az Alfahír.

Varga Mihály pénzügyminiszter még 2019 februárjában utazott ki Moszkvába tárgyalni Paks 2 hitelszerződésének módosításáról az oroszokkal. Demeter Márta országgyűlési képviselőként ezután szóban és írásban is kérdezte a tárcát a részletekről, de még a közérdekű adatigénylésére sem kapott választ, ezért bírósághoz fordult.

2019-ben másodfokon meg is nyerte a pert, így a jogerős ítélet szerint ki kell adni az összes létező dokumentumot, iratot a paksi hitelszerződés módosításával kapcsolatban a politikusnak. A Pénzügyminisztérium azonban nem teljesítette ezt, ezért Demeter Márta 2020 áprilisában a végrehajtás megindítása mellett döntött.

A Pénzügyminisztérium a közérdekű adatigénylésre adott válaszában és a peres eljárásban is kifejtette, hogy az adatigénylés időpontjában nem állt rendelkezésre olyan dokumentum vagy adat, amelyet az adatigénylésben megjelöltek, így az nem volt teljesíthető. Ezért a Pénzügyminisztérium keresetet nyújtott be a Fővárosi Ítélőtáblához a végrehajtási eljárás megszüntetésére. Fontos kiemelni, hogy az adatigényléssel érintett, 2014. március 28-án aláírt megállapodás módosításáról szóló törvény idén májusban megjelent a Magyar Közlönyben, amelyet – bár ez mindenki számára nyilvánosan elérhető – készséggel Demeter Márta rendelkezésére bocsátunk. Félrevezető és hangulatkeltő tehát minden olyan híresztelés, amely szerint a szerződés módosításáról szóló információk nem nyilvánosak. A módosítással Magyarország számára kedvezőbbé vált a paksi bővítés finanszírozása: elegendő lesz 2031-ben megkezdeni a hitel tőketörlesztését, így ennek költségét már az erőmű termelheti ki. A módosítás a kamatszintet nem érinti, a hitel továbbra is bármikor előtörleszthető, a rendelkezésre tartási díj a korábbinál rugalmasabbá válik. A Paks II. projekt jelentősen hozzájárul Magyarország biztonságos, megfizethető árú és klímabarát villamosenergia-ellátásának fenntartásához. A bővítés lehetővé teszi a rezsicsökkentés megőrzését, míg a beruházással munkahelyek jönnek létre és erősödik a térség gazdasága is.

Üdvözlettel:

PM Sajtó