Egy kutatás szerint nem igaz, hogy a konteóhívők ostobák, viszont nagyobb eséllyel hordozzák a sötét tetrád személyiségjegyeket, azaz a machiavellizmust, a nárcizmust, a pszichopátiát és a szadizmust.

Ez itt a Qubit utolsó könnyű nyári hírlevele upgrade-elt emberi aggyal, humanoidokkal, vikingekkel, a nemzetközi tudományos életben mozgolódó magyarokkal és a magyarok mindennapi kenyerével. Valamint a klímaváltozás lehetséges hatásaival és egy megoldási javaslattal.

INTERFÉSZ

Mikor tudjuk már pikk-pakk feltölteni az agyunkba a B-212-es helikopter pilótaprogramját? – teszi fel a kérdést cikkében Hegyeshalmi Richárd.

Úgy tűnik, hiába Elon Musk Nerualinkje és a többi kísérlet az agy-számítógép interfész létrehozására, fájdalom, de az emberi agy nem számítógép, és nemhogy az algoritmikus agyműtét, de talán még az agy teljes feltérképezése is évszázadokba telik még. Musk ennek ellenére nem mond le a nagy álmokról, a hosszú hétvégén újabb szenzációs bejelentéssel kavarta fel az állóvizet: humanoid robotok gyártásába kezd az elektromos autóiról ismert Tesla.

VIKINGEK

A vikingek annyira nyomot hagytak az Ibériai-félszigeten, hogy Spanyolországban minden évben hatalmas bulit csapnak egy sikertelen hadjáratuk tiszteletére. A vikingek előszeretettel jártak fosztogatni Ibériába, de viselt dolgaikat csak az utóbbi években kezdték el kutatni: bár a többség hazament, volt, aki letelepedett a félszigeten, és áttért a muszlim hitre.

KVANTUMKRISTÁLY

A kvantumelmélet felbukkanásával olyan válság alakult ki a természetfilozófia világában, amelyre a mai napig nem született megnyugtató válasz: tudósok egy csoportja szerint az interpretációs nehézségek abból fakadnak, hogy a természetkutatás 400-500 éves alapvetései egyszerűen hibásak. A problémát és a megoldást Sidó Gergely fizikus-tudományfilozófus fejtette ki Pofa be, és számolj! című cikkében. Wigner Jenő alig múlt 30 éves, amikor megalkotta egy különös anyag, egy kizárólag elektronok alkotta kristály elméletét. Az elméletet az elmúlt csaknem 90 évben alig-alig sikerült bizonyítani, most azonban egyszerre két kutatás is közvetlen bizonyítékot szerzett a valószínűtlen háromszögű rácsszerkezetről, amelyben a mozgékony elektronok is mozdulatlanná válnak. Eközben egy amerikai nemzeti laboratóriumban sikerült megdönteni a fúziós energia rekordját, mégpedig a hagyományostól eltérő módszerrel (amennyiben a gyerekcipőben járó fúziós kísérletek esetében lehet hagyományról beszélni). Egy borsónyi hidrogénpelletre lőttek gigantikus lézersugarakkal: az eredmény több mint tízbilliárd watt teljesítmény lett.

MÁSFÉL FOK

A jövőt sajnos nemcsak a fúziós energia és az upgrade-elt agyak perspektívái határozzák meg, hanem az emberi civilizáció fennmaradását veszélyeztető klímaváltozás is, amint arra az IPCC néhány hete kiadott jelentésében figyelmeztetett. Madagaszkár déli részén már most akkora ínséget okoz a csapadék hiánya, hogy a helyiek rovarokon és kaktusztleveleken tengődve próbálnak túlélni. Amint Scheuring István, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa írásában kifejti, szó szerint a jövőnk múlik azon, hogyan alakul az üvegházhatású gázok kibocsátása az elkövetkező évtizedekben, és hogy hogyan viselkedünk. Egy másik e heti cikkünkben öt sokatmondó ábra mutatja a különböző forgatókönyvek eltérő hatásait a Föld térképén.

AGRÁRTECHNO

Az ökológiai szemléletet nem zárják ki a digitális mezőgazdasági megoldások, sőt a fenntarthatóság a céljuk. Hihetetlen, de az északi féltekén annyira felgyorsult az agrárium digitalizációja, hogy az elmúlt öt évben háromszor annyi elektronikai eszköz, szenzor és szoftver került a szektorban használt gépekbe a szántóföldi drónoktól a talajszenzorokig, mint amennyit az autóipar vetett be.

MAGYAR KENYÉR

Minden magyar étkezés sziklaszilárd alapja tudvalevőleg a kenyér. A kenyér kenyérrel. De hogyan alakult a magyar kenyér kultúrtörténete? Mekkora kenyérnagyhatalom valójában Magyarország, melyik tájon, milyen gabonából sütötték, ki, és mikor demokratizálta a fehér kenyeret világraszóló találmányával?

HOMOSZEXUALITÁS

A homoszexualitás annyira komplex magatartásforma, hogy igen nehéz a genetikai hátterét kutatni, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a gének legfeljebb részben határozzák meg egy ember szexuális irányultságát. Egy elit egyetemekről verbuválódott nemzetközi kutatócsoport mégis nekiment a feladatnak, és meglepő genetikai átfedéseket talált olyan heteroszexuális karakterjegyekkel, amelyek növelik a sikeres szaporodás esélyét. A kutatásnak azonban számos korlátja van.

STRADIVARI

Joseph Nagyvary biokémikus és hegedűrajongó 1956-ban disszidált, hogy később a cremonai aranykorban készült vonós hangszerek első számú szakértőjévé váljon. Ő vetette fel elsőként, hogy a Stradivariusok és a Guarneriusok egyedülálló hangzását nem az ácsmunka, hanem a fák korabeli kémiai kezelése adja. A professzor elméletét nemrég újabb kutatás erősítette meg, amely a hangszerekhez felhasznált impregnáló anyagok közül is többet azonosított.

KONTEÓ

Végül következzen néhány érdekes tény a hiedelmek és az álmok képlékeny világából.

  • Nem is lehetne aktuálisabb a kérdés, hogy kik fogékonyabbak az összeesküvés-elméletekre. Egy kutatás szerint nem igaz, hogy a konteóhívők ostobák, viszont nagyobb eséllyel hordozzák a sötét tetrád személyiségjegyeket, azaz a machiavellizmust, a nárcizmust, a pszichopátiát és a szadizmust.

Nincs más, mint hogy szép álmokat, hasznos olvasmányokat és minél kevesebb konteót kívánjunk a nyár hátralevő napjaira. Ha pedig úgy érzed, van értelme támogatni a szerkesztőségünket, ami a kis magyar valóságban közszolgálati hevülettel küzd az áltudományos hazudozás ellen, és ami a politikai iszapbirkóról való harsány tudósítgatás helyett égető kérdésekre keresi a valódi válaszokat, hogy aztán azokat a most már majd’ egymilliónyi havi olvasónknak közérthetően el is magyarázza, akkor itt tudsz segíteni.

Köszönjük, hogy velünk vagy:
Qubit

Támogatom a Qubitot!