Évek óta küzdenek a helyiek a Borsod megyei Arnóton a közelben működő Sicta Kft.-vel, elviselhetetlen szag van a településen

A Sicta Gyártó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a Felsőzsolcai Ipari Parkban működő gyárában alumíniumöntést végez, gépjárműalkatrészeket állítanak elő. A Sicta Kft. székhelye Felsőzsolcán található, ezért az iparűzési adó is oda vándorol, a gyár által kibocsátott szagra azonban Arnóton panaszkodnak, miután az üzem mindössze 300 méterre található a legközelebbi arnóti lakóházaktól.

A lakosságnak egészen 2015-ig fogalma sem volt arról, hogy a közelükben egy alkatrészgyártó üzem működik. Akkor ismerték meg, hogy mi az az általuk csak „Sicta-szagként” emlegetett bűz, amikor fejlesztést hajtott végre a cég: az alumíniumöntöde-kapacitást napi két tonnáról napi hat tonnára növelték, a helyiek pedig egy idő után szúrós, köhögésre ingerlő, olykor hányingert, fejfájást, szem-orr irritációt okozó szagokra kezdtek panaszkodni. A lakosság csak találgat, hogy milyen hosszútávú egészségügyi kockázatokat rejthet az üzem által kibocsájtott anyagoknak a belégzése.

„Éjjel 2 órakor felkelni, és szembesülni vele, hogy az ablakon át jön be ez a szag, mérhetetlen dühvel tölt el… Álmában mérgezik az embert”

– jegyezte fel a ZAE az egyik lakó panaszát. A Facebook-oldalukon pedig rendre érkeznek a lakosoktól olyan jelzések, hogy „most lehet valahova jelenteni? Meg lehet fulladni.”

 

https://atlatszo.hu/2021/08/30/meg-lehet-fulladni-ismeretlen-eredetu-ipari-buztol-szenvednek-arnoton/