Becsengettek

Szeptember elseje az iskolakezdés napja. Voltak, akik először foglalták el helyüket az iskolapadban vagy lépték át középiskolájuk küszöbét. Maszk és testhőmérés már nem szükséges, de bármikor elrendelhetik egy-egy osztály karanténját a vírus miatt.

A Miskolci Tankerületi Központ által fenntartott intézményekben 1428 első osztályos és 769 középiskolás tanuló kezdi meg az iskolát.

Idén rekordszámú jelentkezés érkezett a Miskolci Szakképzési Centrum iskoláiba – tudta meg a minap.hu az intézménytől. Kérdéseinkre válaszolva azt írták, a 2021/2022-es tanévre – az előző tanév 10 százalékos emelkedéséhez képest – további 26 százalékkal több diák választotta az új szakképzést. Szeptember 1-jén összesen 1503 új tanuló kezdte meg tanulmányait, ebből 123 gimnáziumban, 959 technikumban, míg 421-en szakképző iskolában lesznek kilencedikesek – számolt be a Miskolci Szakképzési Centrum.

Jelenléti oktatással indul az új tanév – közölte Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter augusztus 24-én. László István, a Miskolci Tankerületi Központ igazgatója szintén megerősítette, hogy szeptemberben hagyományos oktatási rendben kezdődik a tanév, a már bevált járványvédelmi óvintézkedések betartása mellett. A fertőtlenítő szereket az operatív törzs az idei tanévben is folyamatosan biztosítja. Ahogy a mindennapokban, úgy az óvodákban és iskolákban nem kötelező a maszk, és már a testhőmérséklet-mérés sem. Az iskolai hiányzásokra a normál szabályok vonatkoznak, az intézményvezető joga eldönteni, hogy mely esetben tekinti igazoltnak a diák távolmaradását.

A Miskolci Szakképzési Centrum iskoláinak épületében a tanévkezdést megelőzően fertőtlenítő nagytakarítások voltak. Az oktató kollégák kiemelt figyelemmel felügyelik majd a rendszeres kézfertőtlenítést – amelyre az iskolák több pontján is lehetőség van –, vigyáznak arra, hogy ne alakuljanak ki nagyobb csoportosulások, továbbá figyelnek az ajánlott védőtávolság betartására és az óránkénti tantermi szellőztetésre. Mindezek mellett az évnyitó ünnepségeket a szabadban, az iskolaudvaron tartják meg.

Novák Katalin hangsúlyozta azt is, az előző tanévhez hasonlóan előfordulhat, hogy osztályokat karanténba tesznek, ha indokolttá válik. Erről az iskola vezetése dönt majd.  A miniszter az oltással kapcsolatban elmondta, kampányt szerveznek a köznevelési intézményben tanuló 12 év felettieknek. A szülőknek az erre irányuló igényüket szerdáig kellett jelezniük, hogy látható legyen, mennyi oltóanyagra van szükség. Az oltást Pfizer-vakcinával végzik köznevelési intézményekben, és a kampányba az iskolaorvosokat és az iskolai védőnőket is bevonták.

A Miskolci Szakképzési Centrum iskoláinak oktatói a tavaszi időszakban soron kívül oltakoztak, így ők nagyobb biztonsággal, védetten kezdték meg az új tanévet. A centrum valamennyi iskolája támogatja és segíti a diákok oltásának megszervezését, amely az iskolák orvosi szobáiban már keddtől elérhető az oltásra jelentkező tanulók számára.

minap.hu