Skip to content

Meghalt Jean-Paul Belmondo

Meghalt Jean-Paul Belmondo

Nyolcvannyolc éves korában meghalt Jean-Paul Belmondo – közölte a világhírű francia színész ügyvédje az AFP francia hírügynökséggel. A francia mozi kultikus alakja mintegy száz filmben játszott és több mint 40 színházi szerepben volt látható.

Jean-Paul Belmondo – becenevén Bébel – a francia filmes újhullám legnagyobb sztárja volt a 60-as, 70-es években: az innovatív és független, felforgató filmes irányzat minden fontos rendezője, Jean-Luc Godard, Francois Truffaut és Claude Chabrol Belmondót akarták.

Jean-Paul Belmondo 1933-ban született Párizs egyik külvárosában, Neuilly-sur-Seine-ben. Édesapja szicíliai származású szobrászművész, édesanyja festő volt. Elit iskolákba járt, de nem teljesített jól, sokkal inkább érdekelte a sport, és tinédzserként egy ideig bokszolt is. Miután azonban elkapta a tuberkulózist, elkezdett a szereplés felé fordulni. Harmadszorra fel is vették a párizsi színművészeti főiskolára, ahol megkedvelték a tehetséges, örökmozgó fiatalembert. Egyedül a kinézetével nem voltak megelégedve, óva intették, hogy ezzel az arccal a nők közelébe menjen.

© AFP / JEAN CLAUDE MALLINJOD

„Bohócnak készültem, kamaszfejjel bokszkesztyűt húztam, az orrommal felfogtam jó pár ütést, mielőtt színész lettem – mesélte néhány éve, hogy honnan indult – hiába figyelmeztetett az akadémiai tanárom, hogy ilyen arccal legfeljebb ajtónállókat játszhatok, nem tudta kedvemet szegni.” Jean-Paul Belmondo tíz évet lenyomott a színházban, mire felfigyeltek rá a filmesek.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Egy hozzászólás

  1. Névtelen
    2021.09.06. 17:55

    Isten áldjon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük