Ingyenessé teszik Franciaországban a fogamzásgátló eszközöket a 25 év alattiak számára

Ingyenessé teszik a 25 év alatti nők számára a fogamzásgátló tablettákat, írja a Guardian. Olivier Véran egészségügyi miniszter egy interjúban azt mondta, a fiatal francia nőknek nem kell fizetniük a fogamzásgátlással kapcsolatos orvosi rendelésekért, vizsgálatokért és egyéb orvosi beavatkozásokért sem.

 

„Ez a hormonális fogamzásgátlásra, a hozzá tartozó biológiai vizsgálatokra, a fogamzásgátló felírására és minden ezzel kapcsolatos eljárásra is kiterjed majd 25 éves korukig” – mondta a miniszter. A lépést azzal indokolta, hogy csökkent a fiatal nők körében a fogamzásgátlók használata, mert azok túl drágák.

„Elfogadhatatlan, hogy a nők akaratuk ellenére nem védekezhetnek, és nem kaphatnak fogamzásgátlót, mert azt nem engedhetik meg maguknak”

– mondta Véran a francia köztévének.

Az egészségügyi miniszter szerint azért 25 évnél húzták meg a korhatárt, mert ez az életkor nagyobb önállóságot jelent, ugyanis 25 éves kor után a fiatalok már nem tartozhatnak a szüleik kiegészítő egészségbiztosítása, az úgynevezett mutuelle alá. Azonban a 25 év feletti nők esetében is megtéríti a közegészségügy a fogamzásgátló eszközök árának körülbelül 65 százalékát.