Támogasd Janit.- 2021 őszén, 57 évesen visszatér a kultikus megméretésre
Budapesttől távol él, egy olyan házban, ahol nincs vezetékes víz, a kútra van rákötve a vízrendszer. Egy régen, az ősidőkben nyert autóval közlekedik, közel 700 ezer kilométer van már benne. Egy másik, ugyanolyan autót is nyert, a kertben áll, az szolgáltatja az alkatrészt, ha a használatban lévő autó elromlana.
A nappali egyben a hálószoba is, a szoba falát nem csak a kupái és az érmei díszítik, hanem azok a papírlapok is, amelyekre felírta a versenyeit, a célidőit és a helyezéseit. 1982-ből származik az első bejegyzés.
Bányásznak tanult, később dolgozott ezerfelé, olykor három műszakban. Volt, hogy egy megnyert verseny után nem tudott ottmaradni az eredményhirdetésen, mert mennie kellett robotolni.
Havi 108 ezer forintból él a párjával. A szponzorok termékekkel támogatják, sajtot, tejet, táplálékkiegészítőt kap.
1991-ben ő nyerte meg a legendás Spartathlon ultrafutóversenyt Görögországban.
2021 őszén, 57 évesen visszatér a kultikus megméretésre.
Az induláshoz szükséges összeget futóbarátai adták össze.
Több százezer lefutott kilométer van a lábaiban, a tüdejében, a szívében, az ízületeiben, izmaiban.
Teljesített 2:19-es maratont, a 24 órás futásban 263 km a legjobbja. Hatszor győzött a Bécs-Budapest Szupermaratonon, voltak olyan edzései, amikor délelőtt nyomott 60 km-t 3:40-es tempóban, majd délután még egyet futott: 10 km-t maxon.
Munka, munka, munka. Nincs titok. Kitartás van és őrült fanatizmus. A 30 évvel ezelőtti mezében fog futni a Spartathlonon, de megőrzi az ősrégi futócipőit is, mindent hasznosít – a gyakorlatban és a lelki megpróbáltatások idején mentálisan is.
Olyan, mint egy művész, akit nem ismer el a saját kora. Miközben mások milliós jutalmakat kevesellnek, celebek még több jusst akarnak, addig van egy magyar ember, a világ egyik legjobb ultrafutója, aki káprázatos eredményeihez képest méltatlan körülmények között él.
Ám sosem volt hangos. Most sem az. Kezd fáradni, de csak testileg. A motivációja töretlen.
Talán mégis van titka: imád futni.
Bogár János minden, ami ma nem divat.
Bogár János minden, ami pénzért nem megvásárolható – és aminek igazán értelme van.
FRISSÍTÉS: Aki szeretné Janit támogatni, itt tudja megtenni:
BOGÁR JÁNOS K&H BANK 10402726-77565152-49551000.
A megjegyzésbe írjátok bele, hogy adomány. Köszönjük!
És még egy friss lehetőség: