Skip to content

Nagyot nőtt tavaly az öngyilkosságok száma, azonnali segítséget kérnek a pszichiátereknek

Nagyot nőtt tavaly az öngyilkosságok száma, azonnali segítséget kérnek a pszichiátereknek

A koronavírus-járvány csak rontott a pszichiátriai ellátás amúgy is labilis helyzetén, azonnali beavatkozásra volna szükség a Magyar Orvosi Kamara szerint.

Levelet írt (pdf) az Országos Kórházi Főigazgatóságot vezető Jenei Zoltánnak a Magyar Orvosi Kamara Pszichiátriai Csoportjának elnöke, hogy figyelmeztessen: Magyarországon mind több az öngyilkosság, miközben a pszichiátriai ellátás jelentős hiányosságokkal küzd.

Bodnár Katalin a levelében kiemelte: a Központi Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják, hogy Magyarországon az eddigi csökkenő trend kedvezőtlen fordulatot vett, és

tavaly az öngyilkosságok száma az előző évihez képest 10 százalékkal megnőtt, Budapesten pedig ennél is nagyobbat, 30 százalékot ugrott.

Mindez a szakember szerint összekapcsolható a pszichiátriai ellátás jelenlegi, egyre labilisabb helyzetével, mivel az öngyilkosság hátterében az esetek 90 százalékában pszichés zavar áll.

Bodnár felidézte az Állami Számvevőszék és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megállapítását, amely szerint Magyarországon a pszichiátriai fekvő- és járóbeteg-ellátásban hosszú ideje hiányoznak a betegek biztonságos kezeléséhez, jogaik érvényesüléséhez szükséges személyi és infrastrukturális feltételek. A helyzetet pedig csak tovább súlyosbította, hogy a koronavírus-járvány miatt a pszichiátriai osztályok és szakrendelők működési feltételei tovább romlottak. „Sok ellátási ponton jelenleg is 1-2 nyugdíjas korú kolléga próbál helytállni” – vázolta fel a helyzetet, hozzátéve, hogy a szakorvosképzést is komolyan érinti az erőforráshiány.

A munkacsoport rövid távú megoldásként javasolja, hogy dolgozzanak ki nemzeti szuicid regisztert és öngyilkosság-megelőzési programot, vezessenek be szakmaspecifikus munkadíjpótlékot és kiemelt ügyeleti díjazást, sorolják a pszichiátriát a kiemelt szakterületek közé, és emeljék a terület finanszírozását.

Hosszabb távon azt látnák hasznosnak, ha a kórházi fekvőbeteg-ellátást maga mögött hagyva átmeneti intézményeken keresztül a járóbeteg-szakellátás, majd a közösségi pszichiátriai és alapellátás felé fejlődne a rendszer.

A testület azt kérte a kormánytól, hogy az általuk javasolt stratégia megvalósításának kidolgozását még az ősszel kezdje meg.

(via 444.hu)



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük