Skip to content

Orbán: még a választások előtt viszaadhatják a teljes 13. havi nyugdíjat

Ismét a Kossuth Rádióban kezdte a reggelt Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán azzal kezdte, hogy nagy forgalom van Budapesten, nem csak a közutakon, hanem a politikában is, „eljöttek a barátaink, egymásnak adják a kilincset tudósok és politikusok”, hogy részt vegyenek a 2021-es Demográfiai Csúcson. Mint mondta, elindult egy vita Európa jövőjéről, aminek az a legfőbb kérdése, hogy lesz-e gyerek, akit Orbán a szülő „folytatásának” gondol. Orbán szerint Európa jövője nem csak a digitalizációban van, hanem a gyerekekben, ezért nem szabad elfogadni, hogy az EU migránsokkal pótolja a gyerekeket. „Ha a saját világunkat akarjuk látni jövőként, akkor gyerekek kellenek” – mondta.

Orbán elmondása szerint a magyar családpolitika kilóg a sorból, hiszen a legtöbbet költjük az EU-ban családtámogatásra. A családpolitika sikerességéhez 2-3 évtizedes tendencia kell, „nekünk csak tíz évünk volt eddig”. Orbán pozitívumként emelte ki, hogy jelentősen csökkent 2010 óta az abortuszok száma. Szerinte elfogadhatatlan, hogy egy magyar gyerek helyett afrikait hozunk, „micsoda különbség!”. „Nem gyűlölök senkit, csak szeretem a sajátjaimat” – mondta Orbán, aki szerint ezért a mondatért nyugaton gyűlöletbeszédért feszítették volna keresztre. Szerinte az LMBTQ emberekkel kapcsolatban arról kell gondoskodni, hogy emberhez méltó életet éljenek, de azt nem fogadjuk el, hogy ők mondják meg, mi legyen az iskolákban, vagy hogy ők neveljék a magyar gyerekeket. Ezt szerinte nekik is meg kell érteniük, ahogy azt is, hogy Magyarországon őket nem ítélik el, szerinte semmilyen hátrányt nem okoz nekik a kormány politikája.

A magyar családpolitika öt pillérre épül, de a legfontosabb az, hogy ha „gyereked van, jobban élj” – mondta Orbán. A gyermekvállalás a miniszterelnök szerint sokaknak inkább gond, mint öröm, a nők próbálkoznak azzal, hogy dolgoznak és gyereket nevelnek, ezért csodálja az ezzel próbálkozó nőket. Szerinte azonban ha a kormány nem segít abban, hogy a gyermeket vállaló nők ne tudjanak jobban élni, akkor a család „mögötti gazdasági motívum el fog tűnni”. Orbán azt szeretné elérni, hogy a család gazdasági előnnyel is járna az embereknek.

Szóba került a Parlamenti ülésszak első napja is, ahol Orbán a nemzeti konzultáció eredményeiről is beszélt, kedden pedig elhangzott, hogy a gyermeket nevelő kisvállalkozók is visszakapják az SZJA-t. Orbán elmondta, hogy szerinte nagyon nehéz volt az elmúlt év, de a legnehezebb azoknak az anyáknak volt, akik otthon próbálták segíteni a digitális tanulást, „le a kalappal előttük”. „Előbb utóbb mindenki a konyhában köt ki, ha vacsorát készít az ember édesanyja” – mondta Orbán, aki szerint a család az anya körül szerveződik. A miniszterelnök hozzátette, hogy sikeres a gazdaságpolitika, a növekedés 5,5 százalék fölé érhet, az államnak többletbevétele lesz, a legnagyobb terhet a családok vitték, így nekik adnák vissza azt az adót, amit ők befizettek. „Aki nem fizette be a kedvezményei miatt, arra ez nem vonatkozik”. Orbán szerint a kisvállalkozók gyakran kimaradnak a családtámogatási rendszerből, végre sikerült egy igazságos rendszert kitalálniuk, „azt hittem nem tudjuk megoldani, de szerencsére Magyarországon sok okos ember van” – mondta.

„Csődbe vitték az országot 2010-re” – emelte ki Orbán, szerinte ennek a korszaknak „vége van”, a Gyurcsány-Bajnai kormány hibáit „jóvá kell tenni”, így fizetést és nyugdíjat kell visszaadni. A minimálbérről nem a kormány dönt, hanem a munkaadó a munkavállalóval, ha nem tudnak megegyezni, akkor jön a kormány. Most ez a helyzet állt elő, hiszen a kormány nagyot akar lépni, 20 százalékkal növelné a minimálbért. A garantált bérminimum jelentősen fog nőni, ez azt jelenti, hogy a Gyurcsány-Bajnai korszak jóvátételét elvégezték. A minimálbér lesz magasabb annál, mint amilyen 2010 előtt az átlagbér volt. Orbán szerint a nyugdíjasoknak még tartozik, dolgozik azért, hogy még a választások előtt visszaadhassák a 13. havi nyugdíjt, amit szerinte a Gyurcsány-Bajnai kormány vett el a nyugdíjasoktól.

A koronavírussal kapcsolatban a műsorvezető „szerb példáról” beszélt, ahol „elment az oltási kedv”, ez nálunk is előállhat. Orbán szerint lesz negyedik hullám, a járvány pedig ellenfél, akivel szemben az a kérdés, hogy ki ismeri jobban a másikat. A vírus addig állt nyerésre, amíg nem ismertük, viszont mára kezdjük megismerni, ellene csak az oltás segít. Aki beoltatta magát, az biztonságban van, őket nem fogja meggyötörni a kór. „A baj azokkal van, akik nem oltatták be magukat, mert ők életveszélyben vanna. A magyar az egy bátor fajta” – mondta Orbán, aki azonban a bátorság ellenére arra kért mindenkit, hogy oltassa be magát. Kijelentette, hogy nem akarja kötelezővé tenni az oltást, pusztán az egészségügyben. Szerinte a magyar nem tűri el, hogy a kormány beavatkozzon az életébe és ezt a kormánynak el kell fogadnia, nincs további eszközük, a döntés az emberek kezében van. Év végéig 17-18 millió oltóanyag lesz az országban, több mint 600 ezren felvették már a harmadik oltást is. „Ez egy színes ország, vannak emberek, akik oltatják magukat és vannak, akik nem hajlandóak”- mondta a miniszterelnök.

Orbán hozzátette, hogy hamarosan lezárják azt a vitát, aminek során eldől, hogy a munkaadók kötelezővé tehetik-e majd a jövőben munkavállalóik számára a koronavírus elleni védőoltást.

Orbán szerint méltányosnak kell lenni, nem szabad olyan korlátozást bevezetni, amit bárki igazságtalannak érez, hiszen az ország 2/3-a be van oltva, így velük szemben nem korrekt, ha korlátozás van. A lezárás őket is érintené, így ő a lezárás ellen érvel, de a szakemberek döntenek. Ha lesz bármilyen korlátozás, akkor is a védettségi igazolványhoz való visszatérést javasolja, azokat kell korlátozni, akik nem oltatták be magukat – jelentette ki Orbán.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



4 Comments

  1. repülő
    2021.09.24. 12:00

    Nagyon tele a gatya Viktornál.
    És Ráhelre Spanyolországban is a TEK fog vigyázni?
    Menkülés a süllyedő hajóról.

  2. Névtelen
    2021.09.24. 14:21

    11 év nem volt elég visszaadni? Egyszerre milyen sürgős lett! Most kaptak a fejükhöz? Aztán honnan fognak elvenni, hogy meglegyen a 13. havira a pénz? Hagyjuk már ezt a jópofizást!
    Csak az a baj, hogy a mélyművelteknek ennyi is elég, hogy rá szavazzanak.

    • anonim
      2021.09.24. 15:44

      Bokros teendői miatt csak most jutott az eszébe. Adta volna már előbb is, csak elfelejtette, meg csak mellékesen: eddig nem álltak ilyen szarul a választások előtt.

  3. Névtelen
    2021.09.24. 17:06

    Ámberek!
    A Nemzeth Strómanjának esküvőjéről meg semmi hír??
    A menyasszonytánc után páncélvonatok közlekednek Svájcba?
    Nem lennél kíváncsi?
    Hogy mennyit áldoztál a kis adódból a kis hacacáréjukra?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük