A játék „szabályainak” eléggé ellentmondó módon Márki-Zay a vasárnapi rendezvényen előre bejelentette, hogy ha Karácsony nem enged, akkor ő biztosan félrerántja majd a kormányt.

Seregszemle a tárgyalás előtt

Arról azonban még nem állapodtak meg, hogy ki lép vissza kinek a javára. A két vasárnapi esemény is jelentős részben  a másik jelölt meggyőzéséről szólt, Márki-Zay gyűlésén különösen hangsúlyos volt az esélylatolgatás, az, hogy kinek van nagyobb esélye megszólítani a bizonytalan és fideszes szavazókat. Márki-Zay szerint neki, ennek ellenére a vasárnapi gyűlésen mintha arra is elkezdte volna felkészíteni a szavazóit, hogy ő lép vissza Karácsony javára.

A hódmezővásárhelyi polgármester az első fordulóban meglepetésre 20 százalékos támogatottsággal a 3. lett, az előzetes mérésekhez képest jobban teljesített az online szavazáson és a fővárosban. Az eredményt korábban volt, aki azzal magyarázta, hogy szavazói között kifejezetten sokan vannak a fiatalok, és a budapesti gyűlés is erre utalt: ritkán látni Magyarországon ennyire alacsony átlagéletkorú politikai rendezvényt. Erre az egyik felszólaló, Molnár Tibor keszthelyi jelölt is utalt, aki azt mondta:

az MMM eredményváróján „több fiatalt látott, mint például a Momentum gyűlésein”.

A Fővám téri gyűlés a számos beszéd miatt a gyűlés több mint kétórásra nyúlt – a mintegy 700-1000 résztvevő közül sokan többször elégedetlenkedtek, hogy ennyi szónoklatot kell végighallgatniuk, amikor ők Márki-Zayt jöttek meghallgatni. A sok támogató felszólaló (köztük polgármesterek, helyi és országos politikusok) felkérése azonban valószínűleg nem szervezési hiba volt, hanem üzenet a rivális-szövetséges jelöltnek.

 

Dobrev és a Fidesz-kétharmad

A rendezvény több felszólalója egyébként Karácsony Gergely délelőtti gyűlésén is részt vett, ilyen volt például Szabó Tímea országgyűlési képviselő. Szabó a két jelölt közötti együttműködésről beszélt, mint mondta, mindketten „kormányváltást és rendszerváltást is akarnak”, és úgy gondolják, nem lehet visszatérni a „2010 előtti évek kormányzásához”. Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester szintén azt mondta: ő az első fordulóban Karácsonyra szavazott, és „most is így tenne”, de létfontosságúnak nevezte, hogy a második fordulóban vagy Karácsony vagy Márki-Zay egyedül álljon szembe Dobrev Klárával, mivel mint mondta,

ha a DK jelöltje a szavazók kevesebb mint felének támogatásával lenne jelölt, „az kicsit olyan lenne, mint amikor a Fidesz a szavazatok kevesebb mint felével szerzett kétharmados parlamenti többséget”.

Amikor Dobrev Klára került szóba, a résztvevők hangneme az első fordulós kampányhoz és még az előválasztási vitákhoz képest is szokatlanul támadó volt. Többen kijelentették, hogy a Fidesznek kedvezne, ha Dobrev lenne a közös ellenzéki jelölt, és azt, hogy az ő jelöltsége ellentmondana annak, amit az ellenzéki összefogástól várnak.

Visi Piroska, a Mindenki Magyarországért Mozgalom hegyvidéki jelöltje úgy fogalmazott: „nem Dobrev Klárával van bajunk, de elvárjuk, hogy tisztázza, miként viszonyul a 2010 előtt történtekhez”, a DK-nak pedig „el kell ismernie, hogy milyen hibákat követtek el a 2010 előtti kormányok”, példaként említve a határon túliak kettős állampolgárságának ügyét és a 2006-os rendőri erőszakot.