30 milliárd forintnyi Sinopharm-vakcina megy a levesbe
  • Az eddig beérkezett oltóanyagoknak csak a felét használtuk fel
  • A mostani oltási tempóban a raktárkészletek csak nőni fognak
  • Majd egy idő után egyszerűen lejár a szavatosságuk
  • A kormány irreálisan sok kínai vakcinát vett, ebből elajándékoztunk már 4,5 milliárd forintért, 30 milliárdnyi pedig a raktárakban áll

Egyre ritkábban, de időnként közöl adatokat a kormányzati koronavírus-oldal arról, hogy mennyi vakcina érkezett eddig az országba.

 Fotó: koronavirus.gov.hu

Ebből az látszik, hogy Modernából szinte az összeset leszállították már, Pfizerből is nagyon sokat. A Curevac szerepel a táblázatban, de abból egyáltalán nem jön majd.

Az egyadagos Janssenből meglepően kevés érkezett eddig, pedig az kiváló megoldás lenne azoknak, akik nem akarnak kétszer oltást kapni, hiszen egyadagos. Ezért is járták ezzel a kistelepüléseket.

És azoknak is jó lenne harmadik oltásként, akik keleti vakcinát kaptak az első két körben, de szabadabban szeretnének utazni, mivel olyan oltóanyagról van szó, amit elfogadnak az EU-ban. (A Sinopharmmal oltottak esetében ez sima ügy, a Szputynikkal oltottaknál viszont itthon nem ajánlják a Janssent, mert az is vektorvakcina. Ez egy elméleti hozzáállás, arról nem lehet tudni, hogy vizsgálták-e itthon a gyakorlatban egyáltalán, hogy működik-e a Szputnyikra adott Janssen, mert – ahogy sok mindenről – erről sincs hivatalos adat.)

Az amúgy is ritkán publikált fenti táblázat ebben a formájában féloldalas. Ami hiányzik belőle, hogy a beérkezett oltóanyagok hány százalékát használták fel. Ezt a magyar kormányzati oldal soha nem kommunikálta, pedig van adat a beadott vakcinák típusáról. Onnan tudni, hogy azokat megküldjük az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC), és ők publikálják is.

Eszerint a Magyarországra érkezett vakcinák felét használtuk csak fel. Ennél rosszabb arány csak Bulgáriában van.https://444.hu/2021/10/07/30-milliard-forintnyi-sinopharm-vakcina-all-a-magyar-raktarakban