Tévedés, szó sincs arról, hogy ide is-oda is ugyanolyan gyerekek járnak.
A két gimi között az a különbség, hogy az egyik egyházi, vagyis a Fidesznek kedves, a másik viszont nem az. És sáros bakancsával itt rugja be az ajtót a politika. A Fidesz, valószínűleg nem teljesen alaptalanul, azt reméli, hogy az egyházi gimiből csupa fidesz-hívő fog kikerülni, és ennek érdekében meg is tesz mindent: erős (politikai) ideológiai nevelés folyik itt, és ez és a kortárs közösség ereje valóban abba az irányba hat, hogy az onnan kikerülőknek eszükbe se jusson másra szavazni.
Mindez a kötelező hitoktatás bevezetésével kezdődött, de a jobboldal is észlelte, hogy manapság már elég nehéz középkori meg még régebbi szentekkel megnyerni a fiatalokat, így sokkal rafináltabb lépéseket is tett. Egyik ilyen volt a cserkészség ismételt bevezetése, de ez sem bizonyult elég vonzónak.
És ekkor jöttek képbe a középiskolák. A Fidesz a korábban egységesen önkormányzati fenntartású iskolák egy részét egyházi fenntartásba adta, ami azt jelentette, hogy egyes iskolákat kiemelt a többiek közül.
Annak érdekében, hogy a szülőknek érdekük legyen az egyházi gimibe íratni a gyereküket, a Fidesz az egyházi intézményeket módszeresen és változatos indokokkal sokkal több forráshoz juttatja, miközben a nem egyháziakat alul finanszírozza, aminek törvényszerű következménye, hogy ezek úgy néznek ki, mint az Avasi Gimi. Vagyis azoknak a nem fideszes szülőknek, akik azon gondolkodnak, hova járassák a gimis gyereküket, el kell dönteniük, hogy egy ideológiailag semlegesebb de szegény, vagy gazdagabb de erősen átideologizált oktatást folytató intézményt válasszanak-e. És nagyon gyakran ez utóbbit választják. Elég farizeus ez a helyzet, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy a Fidesz LMBTQ ellenes kampányának egyik legfontosabb érve, hogy csak a szülőnek van joga arra, hogy eldöntse, milyen behatások is érjék a gyermekét.
És ha mindez nem lenne elég, akkor jön képbe az MCC, ami az anyagilag kevésbé elengedett tehetségeknek biztosít egy csomó az iskolarendszeren kívüli de legfőképpen ingyenes képzést, miközben ideológiailag ugyanolyan hatékonyan, de sokkal rafináltabban terelgeti a Fidesz karmaiba őket.
Szóval azok a gyerekek, akik olyan ideológiai nevelésben részesülnek, ami a Fidesznek kedvező, sokkal többet érnek azoknál a gyerekeknél, akik a maradékot jelentik. Jól ki van ez találva, és sajnos a Fidesznek volt is rá elég ideje, hogy kiépítse ezt a rendszert.