Ebbe pedig nem fér bele, hogy az idén kb. 20 százalékkal kevesebb volt a nyári aratás hozama, mint egy évvel ezelőtt. A két évvel korábbihoz képest pedig még nagyobb a lemaradás. A kukoricánál, napraforgónál még sokkal rosszabb a helyzet. A most aratott termés az ország egyes területein harmada, fele a tavalyinak. A mennyiségi kiesést a bevételeknél egyáltalán nem kompenzálja a felvásárlási árak 20-25 százalékos emelkedése. A növénytermesztőket tovább sújtja, hogy a vegetáció újraindításának költségei eszement mértékben növekedtek meg. A gázolaj most legalább 50 százalékkal kerül többe, mint tavaly ilyenkor. Közben 1 tonna nitrogén tartalmú műtrágya ára az egy évvel ezelőtti 70 ezer forintról 220 ezerre nőtt. (És még így sem lehet, könnyen hozzájutni!) Igen, igen ez több mint 300 !!! százalékos áremelkedés. „Természetesen” megugrottak a vetőmag árak is….
Közben -az amúgy is alacsony- állatlétszám gyorsuló mértékben fogy tovább. Nagy veszélyben van például a tejtermelés szinten tartása.
A problémákról mértékkel szól a többé, kevésbé független internetes portál, az Agrárszektor. A többé pedig néma csend.
Hogy az új lendületet kapott ellenzék miért hallgat erről a fontos, stratégiai területről. Csak feltételezéseim vannak: vagy nincsen alkalmas kommunikátora az itteni események követésére, avagy nincsen affinitása felfogni az élelmiszer-gazdaságból, mezőgazdaságból érkező vészjelzéseket.
Úgy gondoljuk, hogy ebben a helyzetben nem hallgathat, a magyar gazdákért, a mezőgazdaságért aggódó blog!