Együtt a Holdra!

Akár csak három éve még elmeorvosi kezelésre utaltak volna bárkit, aki azt jósolja, hogy az Emirátusok és Izrael hamarosan együtt dolgozik majd egy Hold-expedíción. A változásokat jelzi, hogy ez a terv most közvetlen közelségbe került. Az erről szóló egyezményt október 20-án írták alá Dubajban, és végrehajtását 2024-re tervezik.

A tudományos szenzációt még közös vallási köntösbe is csomagolták, mondván hogy a küldetés célja az újhold időpontjának minél pontosabb kiszámolása, mivel mindkét hit kalendáriumai ehhez a pillanathoz kapcsolódnak. Ez a Hold és a Nap együttállásakor következik be, amikor a csillag takarása miatt a holdkorong nem látható szabad szemmel. A vallási szempont kiemelése rokonszenvesebbé teheti a vállalkozást mindkét nép körében.

Izrael 2019-ben már megkísérelt szondát juttatni a Holdra, ami el is érte az égitestet, de a leszálláskor elpusztult. Az új projekt az előző nevét viszi tovább (Beresheet), de immár emirátusi közreműködéssel, és nem csak pénzzel, hanem know how-val is. Ha sikeres lesz, akkor mindkét ország jogosult saját eredményeként is regisztrálni a leszállást.

Kis ország, nagy álmok – a Beresheet 1 katasztrófája

Az ötlet, hogy vallási elemekkel is megpróbálják közelebb hozni az évszázados ellenségeket, még tavalyról származik, amikor Donald Trump elnöksége alatt megszülettek az Ábrahám Egyezmények. Nem véletlenül választották névadónak a három ábrahámi világvallás legnagyobb közös alakját, akit mindenki tisztelettel övez.

És ne neveztessék ezután a te neved Ábrámnak, hanem legyen a te neved Ábrahám, mert népek sokaságának atyjává teszlek téged.

Teremtés Könyve, 17:5 

Mi változott Netanjahu óta?

Az új izraeli koalíció (a Bennett-Lapid páros) még zsenge ahhoz, hogy lényeges politikai változásokról lehessen beszámolni, és ezekre valószínűleg nem is kerül sor. A milliárdos vállalkozóból előlépett miniszterelnök politikai nézetrendszere Netanjahuhoz képest még radikálisabban jobboldali, és még annál is piacpártibb. Rendkívül kihegyezett a biztonsági kérdésekre, ráadásul valamikor mindketten ugyanannál az elit katonai egységnél szolgáltak, ahol Ehud Barak korábbi miniszterelnök is.https://izraelinfo.com/2021/10/29/annyi-valtozott-izraelben-netanjahu-utan-hogy-kozos-hold-szondat-kuldenek-fel-zsidok-es-az-arabok/?fbclid=IwAR1mzv9hAKHvgalq7aq3gsL9PdoQcUGgwobxzcu-Psgle9v5MmHR-GThfkk