A MISKOLCI EGYETEMRE IS MEGÉRKEZETT AZ ŰRIPAR
Egyelőre öt korábbi űrhajós személyében, akik a Nemzetközi Űrhajós Szövetség 33. Kongresszusa alkalmából látogattak el az intézménybe, hogy az űrkutatás és űrtudomány iránt érdeklődő hallgatókkal, valamint az űripar és űrkutatás felé nyitott szereplőkkel találkozzanak. Az intézmény egyébként 2023-ban tervezi elindítani az űripari mérnök képzést.

Miskolc városa és az Universitas Miskolcinensis Alapítvány nevében Veres Pál polgármester és kuratóriumi tag köszöntötte a vendégeket. Kiemelte a helyi Adamis Kft-t, amely az űriparban tevékenykedik és az amerikai NASA egyik beszállítója, most pedig a Miskolci Egyetem is az űrkutatás részesévé válik. Hozzátette, hogy Miskolc számára büszkeség ma vendégül látni a korábbi űrhajósokat.

Egyikük Jeffrey Alan Hoffman – aki 50 napot, 11 órát és 54 percet töltött el a világűrben – egyébként már járt korábban Miskolcon és örömmel tért most vissza. Elmondta, hogy emlékszik még milyen lelkes és izgatott volt fiatalkorában az új űrkorszak miatt. Ehhez képest ma már sokkal többről szól az űrtudomány, és meg akarja mutatni a mai generációnak, hogy egy új világ várja őket odafent, amelynek ők is részesei lehetnek, ha akarnak.

minap.hu