Harminc éve a jugoszláv légierő benézte az országhatárt – a barcsi bombázás évfordulójára

A kilencvenes évtized legnagyobb európai vérfürdője, mely Vukovár környéki és a knini krajina horvát-szerb szomszédségi csetepatéival kezdődött, majd a szlovén kiválás után egy hatnapos szlovén háborúval folytatódott, Horvátországban és Boszniában kulminált, majd a koszovói tömegmészárlást megelőzendő indított amerikai (NATO) bombázások zárták le az évtized végén.

Vukovárt a Zenga körülbelül 1800 könnyű fegyverzetű katonája és civil önkéntesek védték a JNA 36,000 katonája és a nehézfegyverzetű szerb csetnikek ellen.

 

A feszült magyar-jugoszláv viszonyt tovább borzolta, mikor egy jugoszláv vadászgép 1991október 27-én 20 óra 51 perckor Barcsot támadta. A MiG–21-es vadászrepülő 300-350 méteres magasságból indított magyar célpontok ellen kettő darab Hunting Engineering által gyártott BL755 típusú, MK3-as változatú kazettás bombát. A bombák Barcs központi részétől távolabb robbantak fel, személyi sérülést nem történt, de jelentős anyagi kárt több épületben is okoztak.

A jugoszláv légierő csapásmérő repülőgépei a horvát erők elleni támadó manőverek egy részét magyar terület fölött kezdték el, és több esetben még a magyar légtérben tartózkodtak, amikor tüzet nyitottak a határ másik oldalán lévő horvát célpontjaikra, emiatt rendszeresek voltak a magar-jugoszláv jegyzékváltások, a taszári és pápai katonai repterek személyzete állandó készültségben volt.

A támadás előzménye, hogy a Honvédség rádiólokátorai Barcstól 15 kilométere,  Verőce/Virovitica térségében 20:47-kor két légi célt derítettek fel, melyek magyar terület felé tartottak, de egyre csökkenő repülési magasságuk miatt nem tudták őket tovább követni. A gépek közül az egyik Barcs felett 20:51- kor kettő darab kazettás bombát oldott ki, a 12 ezres Barcson több ház megrongálódott a város cigánytelepén, majd a géppárban vele lévő másik géppel együtt elhagyták a magyar légteret.

A bombák tárolására szolgáló kazetta a temetőbe csapódott, és többmázsás sírköveket is elmozdított. A legnagyobb kár Balogh Károly házát érte. A sertéshizlaldában dolgozó férfi felesége a Magyar Televíziónak  nyilatkozott:https://vilagterkep.atlatszo.hu/2021/10/27/harminc-eve-a-jugoszlav-legiero-benezte-az-orszaghatart-a-barcsi-bombazas-evfordulojara/?fbclid=IwAR23VfpuuVP6KiwwypiSxmI3N_E9vyBtV99HJPw5f2Kmp588wf9h9wcNyhg