Leukémia hogy derül ki?
A woman with cancer is next to her daughter. A girl is hugging a woman happy

A leukémia a csontvelőben található vérképző sejtek felszaporodása révén alakulhat ki, amelynek következtében a daganatos, elváltozott sejtek felgyűlnek a csontvelőben és gátolják az egyéb vérsejtek képződését, valamint a vérpályába belépve is sok gondot okoznak. Hogyan is derül ki, hogy valaki leukémiás és hogyan zajlik a kezelés? Olvassa el cikkünket és tudjon meg többet!

Leukémia tünetei

 

A leukémia tünetei nem csak kifejezetten a leukémiára jellemzőek, így megjelenésük esetén nem kell egyből kétségbe esni, viszont érdemes minél előbb orvoshoz fordulni. Mutatjuk, mik a leukémia jelei!

 

A leukémiás betegek általában vérszegénységgel és vérzékenységgel küldenek, így gyakori tünet náluk a gyengeség, a fáradékonyság, a sápadtság, illetve a szaporább lélegzés. Emellett a vérzékenység kialakulása miatt esetleges sérülés esetén jóval lassabban gyógyul meg a leukémiás beteg sebe.

 

A leukémia által legyengített szervezet nehezen birkózik meg az őt érő olyan külső támadásokkal, mint például a kórokozók, a baktériumok, illetve a vírusok. Ezáltal a leukémiás betegnél gyakoriak a fertőzések, illetve gyakori ezek kiújulása is. Emellett a láz, a kimerültség, a hányinger és más influenza-szerű tünet is gyakran jelentkezik.

 

A beteg testén gyakran az indokoltnál több apró, bevérzéses folt jelenik meg. A vese-, máj-, nyirokcsomó- és lépmegnagyobbodás miatt gyakori panasz az ezen szervek környékén érzett fájdalom. A csontok és ízületek környékén is jelentkezhet enyhébb vagy erősebb fájdalom is.

 

Leukémia kivizsgálása

 

A leukémia kivizsgálása egy igencsak alapos folyamat, ugyanis egy ilyen komoly betegség gyanúja és kezelése esetén fontos tudnunk, hogy valóban leukémiával állunk-e szemben, illetve hogy annak milyen típusáról van szó.

 

Így a vizsgálatok egy alapos kikérdezéssel kezdődnek a betegség előzményeiről. A kérdéses vizsgálatot egy fizikális vizsgálat követi, amely során az orvos kitapintja a nyirokcsomókat, illetve a májat, a lépet és a veséket. Ezen lépés során megállapítják, hogy az adott szervek nagyobbak-e a normálisnál vagy sem.

 

A vérkép vizsgálat során meghatározzák a fehérvérsejtek és a vörösvérsejtek számát a vérben. A vérből kenetet is készítenek, amelyből a későbbiekben felismerhető az esetleges kóros fehérvérsejtek, illetve meghatározható a leukémia típusa is.

 

Ezután a szegycsontból vagy a medencecsontból csontvelő mintát vesznek, amit utána mikroszkóposan is megvizsgálnak. Amennyiben ezen vizsgálatok mindegyike alapján a leukémia áll a tünetek hátterében, az orvosok megállapítják a pontos stádiumot is.

 

Leukémia kezelése és a Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány

 

A leukémia típusának és stádiumának pontos meghatározása után a szakorvos összeállítja a páciens számára leginkább megfelelő terápiás tervet, amely általában kemoterápiát, sugárkezelést és néhány esetben csontvelő-átültetést jelent.

 

Egy-egy ilyen kezelés esetén a betegnek huzamosabb ideig a kórházban kell tartózkodnia. Gyermek beteg esetén az egyik szülő folyamatosan leukémiás gyermeke mellett van, így ő nem tud bejárni dolgozni. Felnőtt beteg esetén pedig a beteg képtelen bejárni munkahelyére a kezelések ideje alatt. Mindkét esetben a család kiadásait nehezebben tudja fedezni, így a Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány lelki és anyagi támogatások által igyekszik őket segíteni.

 

Amennyiben Te is szívesen segítenél a leukémia miatt rászoruló családokon, keresd fel oldalukat, ahol bővebb tájékoztatást kapsz tevékenységükről és arról, hogyan is tudsz segíteni.

 

A leukémia tünetei tehát nem csak speciálisan a leukémiára jellemzőek, így egy igen alapos és sok szempontot figyelembe vevő kivizsgálások kell részt vennie a leukémia-gyanús tüneteket mutató betegben. Csupán egy ilyen vizsgálat végén jelenthető ki, hogy az érintett valóban leukémiával küzd és egy megfelelő terápiás terv összeállítása után kezdődhetnek csak meg a kezelések.