Miskolc. dr. Várhegyi Zsolt megműtötte.  Óriási csoda történt, visszanyerte a látását

http://https://www.youtube.com/watch?v=X_Jwv0lmeEA Orvosról orvosra jártam, hátha tudnak segíteni, de senki nem kecsegtetett reménnyel – folytatja Kinga. Debreceni orvosa azt mondta neki legutóbb, hogy az új törvény szerint a területileg illetékes szakrendelésre kell mennie, úgyhogy Miskolcon keressen új orvost. Kinga így talált rá végül dr. Várhegyi Zsolt főorvosra.

– Megvizsgált, azt mondta, ha más orvosok szerint ezen nem lehet segíteni, akkor sajnos ő sem tud mást mondani. De megpróbálja a legjobbat kihozni a műtétből.

Öt százalékról ötven

Kinga azzal a tudattal jelentkezett a műtétre október 12-én, hogy az orvos leszedi a szürke hályogot, ami a baleset miatt alakult ki. Nem várt csodát. – A műtét utáni lábadozáskor próbálgattam, hogy mit érzek. És feltűnt, mintha látnék, mintha 100 százalékosan látnék. Tudtam, hogy nem jó erőltetni, de legalább fél óráig sírtam örömömben. Boldog voltam, mert úgy tudtam, minden reményem elveszett.

A műtét után megvizsgálták a szemét, kiderült, hogy míg korábban egyetlen jelet sem látott a vizsgálótáblán, most az első három sort tökéletesen. Az 5 százalékos látásából 50-60 százalékos lett. Kap majd szemüveget, azzal tovább javítható majd.

– Egy-két napon át csak ültem az ablakban, és néztem a tájat. Hogy milyen gyönyörű minden. Teljesen más élmény, mint ahogy addig láttam. Mintha korábban egy beszűkült térben lettem volna, ez most teljesen kitágult, többdimenzióssá vált.

Kinga meséli, az első napokban még szédült, nagyjából két hét kellett, hogy elmúljon a bizonytalanság, és ne ijedjen meg dolgoktól, bár az a mai napig előfordul, hogy összerándul, ha a bal oldalán mozgás van.

– Korábban sokszor nekimentem az ajtófélfáknak, teljesen másképp láttam a lakás tereit, az ajtókat, a távolságokat. A lépcsőn nem volt jó közlekednem, kapaszkodnom kellett, mert a távolságfelmérő képességem a magassági eltéréseknél rettentő nehéz volt. Ez most abszolút megszűnt.

Kinga magyarázza, 14 éve azon kellett dolgoznia az agyának, hogy a működő szeme át tudja venni a nem látó szem funkcióját is. Most viszonylag gyorsan újra visszaállt a baleset előtti működésre. És ami külön öröm, a kancsalsága is eltűnt, rögtön a műtétet követő napon.

– Az az érdekes, hogy a látásom visszatértével kicsit másképp is kinyílt a világ. Nem tudom, egyébként is ideje volt-e a változásoknak, de mintha begyorsult volna minden. Munkahelyváltás előtt is állok, de az életérzésem is más lett. Annak idején úgy keltem fel, hogy úristen, megint hová kell mennem, milyen egyeztetésre, hogyan tudnám palástolni a szemhibámat. Most ezek már nem jutnak eszembe.https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/oriasi-csoda-tortent-visszanyerte-a-latasat-2-5971952/