Szerdán bekrepált a PannErgy miskolci geotermikus rendszere

Áramkimaradás miatt üzemzavar keletkezett kedden a PannErgy miskolci geotermikus rendszerében, amely során a társaság elektromos és gépészeti berendezései meghibásodtak – közölte a geotermikus energiát termelő vállalat szerda hajnalban.

A műszaki probléma miatt csökkentett – közel 50 százalékos – kapacitással üzemel a geotermikus hőbetáplálás a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. távhőrendszerébe.

A meghibásodások javítása és az üzemzavar elhárítása a társaság közleménye szerint folyamatban van, a rendszer teljes helyreállításának időigényét és eredményhatását azonban csak később tudja megbecsülni és arról további információt adni a PannErgy.

Fotó: Vajda János / MTI

A miskolci a társaság legnagyobb geotermikus projektje, amely teljes hőtermelésének mintegy felét adja. A közel felére visszaeső kapacitás – a VG becslése szerint – így negyedével, körülbelül napi 1500 gigajoule-lal (GJ) csökkentheti a csoportszintű hőtermelést a fűtési szezon miatt az egyik legerősebb, negyedik negyedévben.

Az október elejétől érvényes hatósági távhőtermelői díjszabás szerint a társaság miskolci rendszere gigajouleonként 2650 forintot számlázhat, ez alapján a csökkenő termelés naponta mintegy 4 millió forint bevételkiesést eredményezhet.

A PannErgy az első három negyedévben 1 099 694 gigajoule hőenergiát értékesített, nagyjából a tervezettel összhangban.

Fotó: nagyon archív