Hogyan vert át Szijjártó egymillió magyart…2. Ausztria

Szputnyikkal sújtva

Ez azt jelenti, hogy oltással szabadon lehet jönni-menni, kivéve, ha az az oltás Szputnyik. Ausztria a WHO ajánlásai szerint elfogadja a kínai oltást, de az oroszt nem. Ez azt jelenti, hogy bizonyos helyekre a szputnyikosok nem mehetnek be még teszttel sem. Csak ideiglenesen jelent megoldást, ha két orosz oltás után valaki Janssent kér harmadiknak. Ausztriában ugyanis a Janssenből is két oltást fognak adni – és az oltási igazoláshoz is ennyi kell. Átmenetileg elég lesz egy adag is, de ez csak 2022. január 3-ig lesz érvényben.
Tehát akinek orosz oltása van, az csak abban az esetben ehet egy jó kis bécsi szeletet vagy mehet színházba jövőre, ha két új oltást is felveszt. Jelenleg Magyarországon nincs arra protokoll, hogy negyedik oltást is kapjon bárki, vagyis jövőre sok mindent nem tudnak tenni a Szputnyikkal oltott honfitársaink – ugyanez a helyzet természetesen a szlovákiai szputnyikosokkal is. Akinek van osztrák egészségbiztosítása, az kérhet negyedik oltást Ausztriában, de más nem.
Az osztrák hatóságok is látják ennek hátrányát – na nem a szegény magyar turisták, sokkal inkább a munkavállalók miatt. A szabályozás miatt ugyanis több tízezer Ausztriába ingázó munkavállaló kényszerülhet folytonos tesztelésre, ami nevetséges és rendkívül drága. Az érintett szektorok most intenzív lobbit kezdtek el annak érdekében, hogy fogadják el az orosz oltást is az országban – elvégre azt nem állítja senki, hogy az nem hatásos, a többi pedig másodlagos a járványkezelés szempontjából. Addig is, amíg kiderül, hogy mi lesz az eljárás a munkavállalókkal, érdemes áttekinteni a lehetőségeket.

Lehetőségek

A harmadik oltás előtt érdemes végeztetni egy antitest-tesztet. Ha ez megfelelő ellenanyagszintet mutat, a harmadik oltás elegendő lesz. A szabály szerint ugyanis ez esetben már az első oltás napjától érvényes az oltási igazolás – a kettő együttes felmutatásával kilenc hónapig. Ugyanez érvényes arra az esetre, ha a harmadik oltás előtt átesett valaki a covidon – és ezt igazolni is tudja. Ha nincs ilyen igazolás – se anittest se átesettségre vonatkozó – akkor nem lesz elég három oltás, fel kell venni a negyediket is.
Janssen esetében az igazolás az oltás után 22 nappal lesz érvényes, de csak január 3-ig, addig fel kell venni a második, összesen tehát mind a négy oltást. Ha nincs negyedik oltás, nincs ellenanyag-igazolás, akkor átmetileg egy oltás plusz egy teszt megoldást jelenthet, vagyis így el lehet menni oda is, ahová amúgy oltatlanul már nem. De csak átmeneti ideig, mert csak december 6-ig szól ez a lehetőség, utána kevés lesz az egy, valójában két orosz és egy harmadik oltás plusz teszt. A teljes szabályozás itt olvasható, németül.