A taksonyi Rosenbergernél. „Nem szeretnék koszorúra gyűjteni”

„Nem szeretnék koszorúra gyűjteni” – a gyárigazgató, aki elrendelte a kötelező oltást

  • Közel két hete minden munkáltatónak joga van elrendelni a kötelező oltást.
  • Eddig kevesen éltek vele, egy taksonyi gyárigazgató viszont úgy döntött, megteszi.
  • Szerinte minden dolgozó érdekében szükség van erre, és reméli, nem lesz tömeges felmondás.
  • Nagyjából 70 ember sorsa még bizonytalan.
  • Nem bánja, ha haragszanak rá az oltás miatt, a lényeg, hogy nem akar koszorúra gyűjteni.

„Október 28-án jött a hír, hogy a munkáltatók elrendelhetik az oltást. Péntek reggel olvastam a rendeletet, aztán felhívtam az egyik német vezetőt az anyavállalatnál, hogy van egy ilyen lehetőség, a hosszú hétvégén át fogom gondolni. Azt mondtam, nekem kell döntenem, mert én vagyok itt Magyarországon, nem akarom teríteni a felelősséget, és másokra mutogatni.”

Aznap két dolgozóról derült ki, hogy elkapták a covidot, hamarosan még további négyről. Józsa Gyula a következő hét elején úgy döntött, élni fog a lehetőséggel, „mindenki védelme érdekében”.

A taksonyi Rosenbergernél két műszakban gyártanak csatlakozókat üvegszálas kábelekre. „3800 négyzetméteres üzem, egyszerre 120-130 ember dolgozik az asztaloknál. Nincsenek nagy gépeink, ez kézimunka. Megy a klíma, szól a zene, fehér köpeny, fehér papucs” – írta le a viszonyokat a gyárigazgató. Az elmúlt másfél évben 80-an fertőződtek meg bizonyítottan, hatan kórházba is kerültek.

Józsa korábban is próbálta oltásra ösztönözni a dolgozókat, két nap extra szabadságot adott mindenkinek, aki bemutatta az igazolást.

Ezért tudja, hogy a 340 emberből 98-an nem oltatták be magukat november elejéig.Januárig adott nekik időt, előírhatta volna decemberre is, de nem akarta „a karácsony előtti időszakot ezzel turbózni”. A kormányrendelet szerint aztán fizetés nélküli szabadságra küldheti az ellenállókat, és egy év elteltével el is bocsáthatja őket.

Aki akarja, akár a gyárban is megkaphatja az oltást, közel két hét alatt 18-an jelentkeztek. Vannak néhányan, akik inkább oltópontra mennek, de nagyjából 70 ember sorsa így is bizonytalan. Józsa egy emberről tudja, hogy ügyvédhez fordul. „Az biztos jobb vakcinát ajánl neki” – viccelődött.https://444.hu/2021/11/09/nem-szeretnek-koszorura-gyujteni-a-gyarigazgato-aki-elrendelte-a-kotelezo-oltast