Zsidók, akik nyilasnak álltak

Mátraházi József nyilas körzetvezető lakásán felállított étkezdében ismerkedtek meg a náluk kilenc évvel idősebb Gellértfy (máshol: Gellérffy) Zsuzsannával. Őt úgy emlegetik a dokumentumok, hogy a nyilasok konyháján konyhai segédmunkásnő, máshol pedig, hogy a VII. kerületi nyilaskeresztesek női csoportjának vezetője volt. A fiúk összeköltöztek a nővel, és a vallomások szerint „bizalmasabb viszonyban” éltek egymással, (édes)hármasban. A nő vallomásából tudjuk, hogy számára gyorsan kiderült, hogy mindkét fiú zsidó, de mégsem akarta feljelenteni őket, mivel „szimpatikus” volt neki Mózes. Ettől kezdve „együtt jártak szórakozni”.

1944. november és december között Mózes és Grünberger három razzián is részt vett, ahol már nyilas karszalaggal és puskával a kezükben szedték össze a zsidókat. Esti, hajnali és nappali razziák alkalmával a Kazinczy, a Hollán és a Király utcákban, valamint a Vilmos Császár úton (mai Bajcsy-Zsilinszky Endre út) tevékenykedtek. Egyik alkalommal egy szökött munkaszolgálatost találtak, akit Mózes, az engedetlensége miatt „alaposan” megvert. Sőt, a vallomásokból kiderül, hogy a zsidóvagyon fosztogatásából is kivette a részét, egyre jobb ruhákban jelent meg. Grünbergerrel együtt az óbudai téglagyárba is kísértek zsidókat. Egyes vallomások szerint Mózes itt is többeket bántalmazott:

[Mózes Ferenc] a kísért csoport tagjait ugyanúgy bántalmazta, mint a többi nyilasok, bár én több ízben figyelmeztettem arra, hogy sem emberhez, sem pedig szocialistához nem illő cselekmény.” (ÁBTL, 3.1.9. V-102430 Mózes Ferenc és társai pere, 31-32.)

A fiúk nem szakították meg teljesen a kapcsolatot az ellenállási mozgalommal sem. A nyilasoktól 1 puskát, 100 darab lőszert és 2 kézigránátot juttattak el az ellenállóknak. Béres Pál kérte őket, hogy hagyják ott a nyilasokat és a pártszolgálatot, de ezt nem teljesítették. https://ujkor.hu/content/zsido-nyilas-suhancok-esete-mozes-ferenc-es-grunberger-gyorgy-tortenete?fbclid=IwAR0qXO6ILl84jigweSZDDfB9WI5IKGbFRR0n4f1sv86zSHwO5ot2X2wTKwg