Újabb Orbán cimbi bukott meg

 Hungarian Prime Minister Viktor Orban (L) and his Czech counterpart Andrej Babis (R) hold a joint press conference during their visit at the temporary security border fence on the Hungarian-Serbian border in Roszke, Hungary, 22 September 2021. EPA-EFE/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT

November 8-án öt cseh párt elnöke aláírta a kormányalakításukhoz szükséges koalíciós megállapodást, éppen egy hónappal a parlamenti választás után. Az aláírók között ott volt a hosszú rasztái miatt könnyen felismerhető Ivan Bartos, (fotó)a Kalózpárt részéről; illetve a miniszterelnöknek készülő, a lengyel Kaczynski-féle párttal jó viszonyt ápoló Petr Fiala is, hogy csak a politikailag egymástól legtávolabb álló új szövetségeseket soroljuk.

A cseh ellenzéki összefogás sikerét sokan úgy értelmezték a nyugati sajtóban, hogy elkezdtek dőlni az illiberális dominók a régióban – 2020-ban Szlovákiában, 2021-ben Csehországban bukott meg egy korrupciós botrányokba keveredő, az EU-s intézményekkel a migráció miatt sokat veszekedő kormány – és ezek a kommentárok rendre arra emlékeztetnek, hogy 2022-ben Magyarországon, 2023-ban Lengyelországban lesz választás. Fico és Babis után bukhat Orbán és Morawiecki is? A képlet nem ilyen egyszerű, hiába mondtak az elmúlt években hasonló dolgokat a V4 csoport vezetői, egyáltalán nem egyforma rendszereket működtettek, és a körülményeik is különböztek.

Innentől a cikk csak a Kör tagjainak olvasható.

Babis és Orbán szövetségesek voltak, de a helyzetük sokban különbözött

Az októberi cseh választást több ottani elemző is úgy értékelte, hogy az valójában egy népszavazás volt Andrej Babisról, az országot 2017 óta vezető miniszterelnökről. Az ő személye köré szerveződik az ANO (magyarul IGEN) nevű párt, hasonlóan, mint Orbán Viktor köré a Fidesz, ami szintén elképzelhetetlen lenne a pártelnök nélkül.

A párhuzamokat azért is emelik ki sokan, mert Babis a kormányzása végére hasonlóan EU-kritikus hangot ütött meg mint Orbán, és őt is erősen támadták Brüsszelben korrupciós ügyek miatt.

Az utóbbi hónapokban pedig kiemelt szövetségese lett a magyar miniszterelnök. A cseh kampány utolsó napjaiban előbb a magyar határon fotóztatta magát a kerítésnél vele, aztán együtt halászléztek, végül pedig Orbán látogatta meg Csehországban, hogy kampányoljon neki egy kicsit. Emiatt aztán különösen úgy tekintettek rájuk Nyugaton, mintha megfeleltethetőek volnának egymásnak.https://444.hu/2021/11/11/babist-megbuktatta-az-ellenzeki-osszefogas-de-o-gyengebb-volt-orbannal