Hitelből bőkezű az Orbán-kormány – nehéz csomagot örökölhet az utódja.

A legfontosabb orbáni mondat ez volt a gazdasággal kapcsolatban:

„Az elmúlt hónapokban is addig fúrtunk-faragtunk, húztuk-vontuk, osztottunk-szoroztunk, hogy végül pandémia ide, járvány oda, mégiscsak újra begyújtottuk a motorokat, és zakatol a gazdaság.”

Tehát a kormányfő szerint minden rendben. Erre hétfőn megjelent Matolcsy György jegybankelnök cikke a Magyar Nemzetben, amiben úgy fogalmazott: „a válság, majd a válságkezelés és most a helyreállítás az egyensúlyok gyors és jelentős romlásával jár együtt”. Vagyis Matolcsy szerint az a baj, hogy:

  • a költségvetési hiány 2020-ban és 2021-ben a GDP 8 százaléka körül lesz;
  • az államadósság-ráta is nagyon magas, a GDP 80 százaléka körül alakul;
  • megszaladt az infláció.

Most akkor milyen állapotban van a magyar gazdaság? Belefér a felettébb látványos kormányzati költekezés a koronavírus-járvány sokadik hulláma közepette, a beígért 13. havi nyugdíj, az szja-visszatérítés? Főleg annak fényében, hogy a KSH adatai szerint a harmadik negyedévben Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző negyedévhez képest viszont a gazdaság teljesítménye csak 0,7 százalékkal nőtt?

„Vannak elemei a magyar gazdaságnak, ahol problémák vannak, ez egyértelmű. Az infláció például nagyon pörög. Kérdés, hogy milyen időtávban lehet ezt leszorítani normális mértékre. Tartósan velünk marad, a következő néhány hónapban tetőzhet, de még 2022-ben is 4 százalék felett lehet”

– mondta lapunknak Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Szerinte egyértelműen konfliktus van a kormánynak az inflációt tovább pörgető gazdaságpolitikai intézkedései (például: garantált bérminimum emelése, állami hitelprogramok, egyszeri nagyobb juttatások a háztartásoknak), valamint a jegybank céljai között. Az MNB éppen kedden döntött: 30 bázisponttal 2,10 százalékra emeltek a jegybanki alapkamatot, az emelési ciklus pedig addig tart, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba.

Németh Dávid szerint erősebb forintra lenne szüksége a magyar gazdaságnak ahhoz, hogy az infláció ellen eredményesebben lehessen küzdeni. Ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a bérinflációs kockázat már a koronavírus-járvány előtt jelen volt. Ez sima közgazdaságtan: a feszes munkaerőpiac miatt béremelésekre kényszerülnek a vállalatok, ez növeli a költségeiket, ez gerjeszti az inflációt, drágul az élet, ezért újra béremelés következik – és a kör bezárul, minden kezdődik elölről. A hatósági benzinár viszont lenyomja az inflációt, ennek hatása már novemberben és decemberben is látszani fog.https://444.hu/2021/11/18/hitelbol-bokezu-az-orban-kormany-nehez-csomagot-orokolhet-az-utodja