A legvalószínűbb tehát, hogy Kovács polgármesterrel szelíden elbeszélgetnek, és meggyőzik, hogy a jelenség, amellyel ő találkozik, elszigetelt, dezinformációkon alapuló deviancia. Kovács polgármester persze tudja, hogy ezek tényleg kézzel-lábbal lopnak, de ahogy a kipirultan ribancozó háziasszony előtt, most is inkább szeppenten hallgat. Aztán később leesik neki a tantusz: ő feláldozható, a kerületével együtt. Nem lesznek a Központnak jó válaszai, mert nem is lehetnek. A Szovjetunió sem állt ki érvelni a rabszolgatartás mellett, hanem kijelentette, hogy Gulag nincs is.

Ezek bűnözők, és továbbra is bűnözni szándékoznak, olyan mértékben és módszerekkel, amire magyarázat nincs. Tehát azokkal kell nyerni, akik nem is igénylik. Aki belekérdez, az ellenség.

Nem cél, hogy az újságokat olvasó meg folyton pletykáló városiakat meggyőzzék. Hanem hogy megtévesszenek és megfélemlítsenek elég falusit, és velük többen legyenek. Ez Kovács polgármesternek hátrányos, viszont a kellemetlen kérdések tárgyainak sokkal kedvezőbb, mint abbahagyni a lopást, vagy az esetleges következményein merengeni.

Mindannyian tanulhatunk ebből. Kovács polgármester azt, hogy jobb lenne neki egy olyan pártban, ahol egyáltalán létezik az a fajta visszacsatolás, amit ő hiányol. Mindenki más pedig azt, hogy a Fidesz megsemmisítése hosszú távon nagyon egyszerű. El kell vinni mindenkihez a kellemetlen kérdéseket. Azokat, amikre nincs jó válasz a központból. A Fidesz a buták pártja lett. Megroppantásának módszere egybeesik Magyarország felemelésével. Több újságolvasó, több diplomás, nyelveken beszélő, művelt emberfő: kevesebb Fidesz.

Nem az alkotmányozás a kulcskérdés, hanem a médiaszabályozás, a frekvenciagazdálkodás és az oktatás. Legyen minél több kellemetlen kérdés. Annál kellemesebb lesz magyarnak lenni.