Skip to content

A bíró elfogadhatatlannak és rosszhiszeműnek nevezte az Országos Kórházi Főigazgatóság eljárását

Nyilvánosságra kell hozni a visszatartott járványadatokat a bíróság szerint.

Alapvető fontosságú adatokat tartott vissza az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) a járvánnyal kapcsolatban – írja a Fővárosi Törvényszék első fokú ítéletére hivatkozva a 444.hu. E szerint

az OKFŐ-nek ki kell adnia napokra és kórházakra lebontva, hogy mennyi covidos beteget ápoltak intenzív és nem intenzív osztályon tavaly szeptembertől idén márciusig.

A lap szerint egy másik eljárásban ugyanígy döntött a bíróság a március-áprilisi időszakkal kapcsolatban is.

Az ügyben a 444.hu fordul bírósághoz azután, hogy március 8-a óta hiába várt választ az OKFŐ-hoz benyújtott közérdekű adatigénylésére. A hivatal először március 24-én reagált a megkeresésükre, jelezve, hogy 45 nappal meghosszabbították a válaszadás határidejét. Egy hónappal később aztán egyetlen mondatot küldtek a lapnak, amelyben a koronavirus.gov.hu oldal ajánlották a figyelmükbe. Azon viszont egyetlen, az újság által feltett kérdésre sem található válasz.

A bíró az ítélet indoklásakor elfogadhatatlannak és rosszhiszeműnek nevezte az OKFŐ eljárását, a 45 napos határidő kihasználását pedig a visszaélésszerű joggyakorlásnak nevezte.

Az ítélet nem jogerős, az OKFŐ fellebbezhet.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük