Egy szlovák határhoz közeli kis faluban tucatnyi ember háza ment már rá az elmaradt szemétszállítási díjra. Igaz, itt sokkal könnyebb elveszíteni a házakat, mert csak néhány százezret érnek. A kamatok gyorsan elérhetik a ház értékét, főleg, ha nincs miből vonni a részleteket. A településen aranyat ér a közmunka, de mint mondják: itt a polgármester élet-halál ura, ő az, aki eldönti, ki dolgozhat és ki nem. A nyolcszáz lakosra ráadásul harminc-negyven uzsorás jut, akik nem csak kamatos pénzzel, hanem élelmiszerrel is üzletelnek.

Kinga azt mondja, a faluban sokan kukával járnak vízért, de a nagyobb gyerekek kukában is fürdenek
Kinga azt mondja, a faluban sokan kukával járnak vízért, de a nagyobb gyerekek kukában is fürdenek

Kinga tizenegy gyereket nevel egy toldozott-foltozott házban. A szegénysoron laknak. Amolyan szükségbábaként már öt szülést vezetett le a faluban, mert mire a mentő kiér, addigra a vajúdó kismamák megszülnek. Kinga azt mesélte: a faluban nagy kincs a kuka.

„A kék új kukákat nemrég kiosztották, és el is lopták sokaktól. Erzsikének szeméttel teli lopták el. Ezért a vadi új kék, gyönyörű műanyag kukákat, aminek kereke is van, beállították a nappali szobába, hogy biztos ne lopják el”

– mesélte az asszony a Szabad Európának. Azt is elmondta, hogy a faluban új funkciókat találtak a kukáknak.

„Tudod, az új kukák tiszták, amikor megkapják, és abban hordják a kútról a vizet, mert abba jó sok víz fér, nem is kell cipelni, mert kerekei vannak, érted? Vagy a nagyobb gyerekek a kukában fürdenek, most szégyen, nem szégyen. Mi estefelé be szoktuk hozni a kukákat, mert éjszaka ellopják. Ha kint hagyod, reggelre nincs meg, és másnap sem találod meg, mert eldugdossák az emberek. Errefelé nagy kincs a kuka”

– magyarázza az asszony, aki azt is elmondta: tüzelőért is kukával járnak az emberek az erdőbe, mert a kerekei miatt sokkal könnyebb abban hozni a fát, mint biciklivel. Igaz, mostanában a rendőrök jobban figyelnek, és már akkor megállítanak valakit, ha csak a szemetest húzza az utcán. De muszáj menniük, mert ha nem, megfagynának. Az emberek így is árulják a fát:

„Hát egy kuka fa a vastagabból ezer, a vékonyabból ötszáz forintba kerül”

Kuka mint mértékegység. A kukányi vastagabb fát ezerért, a vékonyabbat ötszáz forintért árulják a faluban
Kuka mint mértékegység. A kukányi vastagabb fát ezerért, a vékonyabbat ötszáz forintért árulják a faluban

Kinga néhány hónappal ezelőtt vezetett le egy szülést úgy, hogy a kuka is bent volt a házban.

„Anitáék elmentek fáért az erdőbe, akkor volt kilenc hónapos terhes. Hurcolták a kukát is, mert annak van kereke. Szerencséje volt, mert amint bevitte a kukát a házba, hogy begyújtson, rájött a szülés. Akkor szóltak nekem. A szülést a szobában kellett levezetni, a szoba berendezése egy kék kuka volt, meg egy ágy, amin a férj aludt alkoholos állapotban. Amikor végre kijöttek a mentősök, Anikót lefektették a földre, és a szép új kukára tették az infúziót. A mentősök nem szóltak egy szót sem, láttak már errefelé sok mindent, tudják, hogy mi a helyzet”

– mesélte a Szabad Európának az asszony.

A néhány hetes baba, aki egy kuka mellett született a szobában
A néhány hetes baba, aki egy kuka mellett született a szobában

A faluban sok gyerek marad ki az iskolából, ottjártunkkor nyolc-tíz olyan alsós iskolás gyerekkel találkoztunk, akik tanítás helyett az erdőbe mentek makkot szedni. Jó pénzt fizet érte a polgármester legjobb barátja, kétszázat kilónként. A gyerekek szerint harminc-negyven kilónyit is tudnak szedni egy nap alatt. Annak az ára pedig két nap túlélést jelent ebben a faluban.https://www.szabadeuropa.hu/a/a-nagyobb-gyerekek-a-kukaban-furdenek-igy-dontott-be-tobb-szaz-csaladot-a-kotelezo-kukadij/31566105.html?fbclid=IwAR1UiRG9SRWLzcfE4qilCWSTJhi3GeREzqy1d_2SIXeKeZ-hYbALGA6Jm2I