USA. Karácsony Gergely angolul az amerikai kongresszusban: az Orbán-kormány Putyin módszereit alkalmazza

Karácsony Gergely ötperces, angolul elmondott beszédét azzal kezdte, hogy Orbán Viktor a társadalmi elégedetlenséget kihasználva hibrid rezsimet épített ki. A főpolgármester felsorolta az új alkotmány elfogadását, a választójogi törvény megváltoztatását, a civil társadalom szétzúzását és a média elfoglalását. De utalt arra is, hogy a külpolitikában is aggasztó változások kezdődtek, ide sorolta a „keleti nyitást” és a drasztikusan megnövekedett együttműködést Oroszországgal és Kínával. Külön említette a Budapest-Belgrád vasútvonal építését, és a Paks2-t.

© hvg.hu

Karácsony szerint a Fidesz-kormány Vlagyimir Putyin módszereit is alkalmazza. Említette Kövér László nemrég kiszivárgott beszédét, valamint azt is, hogy a magyar kormány a Pegasus kémprogramot magyar újságírók, üzletemberek és ellenzéki politikusok ellen használta fel.

„Biztosíthatom önöket, hogy a magyar kormány tettei nem tükrözik a magyar társadalom értékrendjét” – üzente Karácsony, példaként említve az önkormányzati választásokat, melyre a kormány pénzügyi megszorításokkal válaszolt.

Mégis, Karácsony szerint a demokratikus ellenzék összefogása egyedülálló lehetőséget biztosít, hogy jövő év áprilisában legyőzzék Orbán nacionalista populizmusát, és helyreállítsák Magyarország pozícióját a transzatlanti szövetségben.