Skip to content

Budapesti albérletekbe költöztek az Afganisztánból kimenekített családok

Káoszt okozott Afganisztánban az amerikai csapatok kivonulása, tálib szélsőségeseknek alig néhány nap alatt sikerült átvenniük a hatalmat az országban. Mi lesz ebből: polgárháború? Afgán emirátus? Kövesse a legfrissebb fejleményeket cikksorozatunkban!
FRISS CIKKEK A TÉMÁBAN

Elhagyták az Afganisztánból kimenekített családok a Vámosszabadi Befogadó Állomást, és ma már Budapesten bérelt ingatlanokban laknak – írta meg a Telex.

A bajba került embereket a tálib hatalomátvétel miatt kellett kimenekíteni Afganisztánból. A Magyar Honvédség akkor 57 afgán családot, köztük 180 kiskorú gyermeket evakuált, akiket ezután a Vámosszabadi Befogadó Állomáson, illetve egy ideig a Balassagyarmati Közösségi Szálláson helyeztek el.

Telex most visszament a táborba, ám az teljesen üres volt. Közben Ambrus Gellért, Vámosszabadi polgármestere a Facebookon írta meg, hogy a családok elhagyták a Győrtől tíz kilométerre fekvő tábort.

A portál szerint korábban a Máltai Szeretetszolgálat jelezte, hogy megpróbál emberibb körülményeket találni a családoknak, ezért náluk érdeklődtek a helyzetről. Válaszukban azt írták, „a Magyar Máltai Szeretetszolgálat összesen 35 családot, 168 főt: 36 nőt, 51 férfit és 81 kiskorú gyermeket helyezett el önálló lakásban, Budapest területén bérelt ingatlanokban”. A szervezet segítségével minden család albérletbe költözött, az életvitelükhöz pedig pénzügyi támogatást kapnak.

Kiderült az is, hogy a családok 18 hónapig vesznek részt az integrációs programban, ez teljes körű ellátást jelent az esetükben. A felnőttek és a gyerekek is magyar nyelvtanfolyamon vehetnek részt, és segítenek nekik a tolmácsolásban, a dokumentumok fordításában, a letelepedési engedély kitöltésénél, a külföldi részére szóló személyi igazolvány igénylésében, a lakcímkártyánál, és a TAJ-kártya intézésénél is.

Hozzáteszik, hogy a menekültek teljes körű egészségügyi ellátást kapnak, pszichológus segít a traumák feldolgozásában, „a szeretetszolgálat információs csoportja pedig abban, hogy a kulturális különbségekből minél kevesebb feszültség adódjon és azokat megfelelően kezeljék, valamint, hogy a családok megismerjék a magyarországi rendszereket”.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



3 Comments

  1. Névtelen
    2021.12.04. 13:36

    Orbán új titkos migránsból átkeresztelt új vendégmunkásai lesznek? Ki hozza be a titkos migránsokat sőt azt majd idővel vendégmunkássá keresztelve? Most már tényleg egyértelmű „Orr Nagy Bán”. Nem erre az esetre gondolván speciel de előtte is voltak furcsa kétes letelepedési körvényesek ez előtt. Miért pont idehozták őket? Idegen gyűlöletet keltett Orbán a Sorosozással és migránsokkal lásd mégis itt „landolnak” Afgánok. Kétszínű ez az egész fidesz Orbán bagázs.

  2. Névtelen
    2021.12.04. 14:21

    Miért nem négy Szabolcsba almát szedni? Adjak címet, ahova bejelentkezhetsz?
    Vidd magaddal a maláj CEU-s barátnődet. Feleslegesen szavazott Karácsonyra.

  3. Névtelen
    2021.12.04. 14:23

    A magyar misszió segítői. Nagyobb szolgálatot tettek az országnak, mint Te.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük