Eljött Pakuszáék ideje… 2022 nagy szívás az önkormányzatoknak

Miközben nagyjából minden területen jelentős drágulás láthatunk, a teljes önkormányzati büdzsé mindössze egy százalékkal növekszik jövőre, azaz reálértéken nézve csökken a helyhatóságok költségvetése

– közölte a hvg.hu érdeklődésére Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének vezetője, Gödöllő polgármestere.

Szerinte éppen ezért nagyon minimális lett az önkormányzatok mozgástere, így hiába várna el a lakosság ugyanolyan minőséget a szolgáltatásokban, azt nem lehet ugyanannyi pénzből előállítani. Emiatt szerinte sok helyen lesz visszaesés a működés színvonalában, Gödöllőn például a tervezett út- és járdaépítésekről fognak lemondani.

De sok más településen lesz kevesebb a zöldfelület, ritkábban fognak például füvet nyírni, ami a lakosság számára is érzékelhető lesz. „Olyan szinten van kivéreztetve a szektor, hogy bár csőd nem lesz, az ilyen típusú zavarok el fognak szaporodni” – prognosztizált Gémesi.

© Fazekas István

Az önkormányzatokat érintő nehézségek közül kiemelte a helyi iparűzési adó (hipa) 50 százalékos elengedését, ami közel 300 településtől von el mintegy 150 milliárd forintot. Arra a felvetésre, hogy az állam kompenzációt ígér a helyhatóságoknak, úgy reagált: tavaly is csak az összeg felét térítették meg, így ez sok település számára jelent majd komoly kiesést. Hozzátette: bár idén májusban ígéretet kaptak arra a kormányzattól, hogy jövőre már nem vágják meg az ipa-bevételeket, azóta változott a kormány álláspontja.

Azok a kistelepülések, amelyeknek nincs iparűzésiadó-bevétele, nehezen tudják kigazdálkodni a működést – közölte érdeklődésünkre Tóth Gábor, Baksa polgármestere, a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetségének (KÖSZ) elnöke. Megemlítette, hogy bár a hipa felezése jövőre is megmarad, a kompenzációt, akárcsak idén, 2022-ben is megkapják az államtól.

Véleménye szerint a koronavírus-járvány a költségvetésüket annyira nem befolyásolta, az energiaárak megugrása inkább. Ezt leginkább közvetve érzik, a vásárolt szolgáltatásokon keresztül, például az étkeztetésnél. Arra a kérdésre, hogy szükség lesz-e hitelfelvételre, úgy reagált: nem azért fizette ki az adósságaikat néhány éve az állam, hogy most újra hitelt vegyenek fel és amúgy is, a nagyon megszorult településeket ki fogja segíteni a Belügyminisztérium.

„Nyilván politikai kérdés, hogy az állam kitől, mennyi pénzt von el és kinek mennyit ad, de azt nem lehet csinálni, hogy folyamatosan csökkentik a lehetőségeinket és elvárják ugyanazt a szolgáltatást” – fogalmazott Gémesi.

Nemcsak ez nehezíti az önkormányzatok életét Gémesi szerint: az építőipari árak emelkedése miatt az út- és járdaépítések, illetve a bölcsődék és óvodák vizesblokk-felújításai maradhatnak el, az üzemanyagárak növekedése a napi működést nehezíti, az pedig, hogy az önkormányzatok által leginkább használt élelmiszerek közel 30 százalékkal emelkedtek, a helyi étkeztetést hozzák nehéz helyzetbe.

Képünk illusztráció
© Juhász István

„Bár természetesen a minimálbér emelése jó lépés, az egy olyan bérspirált okoz, amit ugyancsak ki kell gazdálkodni” – mondta Gémesi, hozzátéve, hogy az energiaárak megugrását is megérzik az önkormányzatok, hiszen ők nem rezsicsökkentett árért vásárolják a gáz és az áramot. Bár Gulyás Gergely egy kormányinfón ígéretet tett arra, hogy amelyik önkormányzati cég szeretné, az bekerülhet az egyetemes szolgáltatási körbe, ám arról egyelőre a MÖSZ elnökének nincs tudomása, hogy ebben az ügyben történt-e bármilyen előrelépés. A legutóbbi, most csütörtöki kormányinfón Gulyás ismét megerősítette, hogy az önkormányzatok számára is lehetővé teszik a szolgáltatás igénybevételét, a helyhatóságok villamosenergia-támogatása becslések szerint 8 és félmilliárd forintba kerül majd.

Gémesi nagy problémának nevezte, hogy a kormány nemcsak azt tiltotta meg az önkormányzatok számára, hogy új adót, díjat vezessenek be, vagy emeljék a meglévők mértékét, hanem ezzel gyakorlatilag lehetetlenné teszik az adóátrendezést is. „Márpedig az adó egy részében kedvezményt lehetne adni a kkv-knak, miközben a különbözetet át lehetne terhelni a nagyobb, jobb teherbíró képességgel rendelkező cégekre” – mondta.

„Persze az év végén majd néhány – főleg fideszes – önkormányzat kap csokipénzt és fenn tudja tartani az eddigi szolgáltatási színvonalat, de az nem egy ország működtetése, hogy az egyik településen így, a másikon úgy” – fogalmazott Gémesi.https://hvg.hu/gazdasag/20211204_onkormanyzat_koltsegvetes_2022